Mittal i saučesnici izlaze na slobodu, kaucija 24 miliona KM

Aktuelno

Kantonalni sud u Tuzli donio je rješenje kojim se prihvata jemstvo, odnosno kaucija za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramoda Mittala i njegova dva bliska saradnika, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić za Klix.ba je kazao da je Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje kojim se prihvata ranije upućeni zahtjev, naglasivši da će više informacija o ovome biti poznato naknadno.

 

Advokatica Vasvija Vidović za Klix.ba je kazala da su sredstva transferisana te da je na osnovu toga Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje o ukidanju pritvora za trojicu osumnjičenih.

 

“U rješenju ima mjera zabrane koja se odnosi na bavljenje pozivom u GIKIL-u, a sve ostalo je obezbijeđeno jemstvom. Postupak ide dalje, a oni će se odazivati na sve pozive suda”, rekla je Vidović za Klix.ba.

 

S obzirom na to da je uplaćena kaucija od skoro tri miliona KM, uz 21 milion maraka imovinsko-pravnog zahtjeva, Mittal i saučesnici bi u toku dana trebali izaći na slobodu.

 

Tužilaštvo TK milionera Pramoda Mittala, zatim, člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

 

Nakon što im je Kantonalni sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor, odbrane osumnjičenih pokrenule su intenzivne pregovore s Tužilaštvom TK u vezi oslobađanja uz kauciju. Mittalova odbrana je za kauciju ponudila milion eura, dok je advokatski tim njegovih saradnika izrazio spremnost za isplatu 500.000 eura.

 

Kantonalno tužilaštvo je istaknulo svoj zahtjev, odnosno osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva koji je vezan za 21 milion KM za koliko je utvrđeno oštećenje kompanije GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine. Ovaj iznos će se koristiti u slučaju osuđujuće presude.

 

Obje stavke danas je u svom rješenju prihvatio Kantonalni sud u Tuzli.

 

Tužilaštvo TK izvjestan period sprovodilo je istrage u GIKIL-u, a one su rezultirale hapšenjem trojice članova uprave.

 

Dokumentaciju o kriminalnim radnjama GIKIL-u tuzlansko Tužilaštvo dva puta je slalo na ocjenu nadležnosti i u Tužilaštvo BiH koje se izjasnilo nenadležnim.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *