Migrante sele iz Bihaća, ali niko još ne zna kuda

Aktuelno

Brisel je zatražio od državnih organa BiH da što prije rasterete Unsko-sanski kanton od migrantskog pritiska, pa će vjerovatno uskoro biti otvarani privremeni centri za smještaj migranata u drugim dijelovima BiH.

 

Potvrdio je to za Srpskainfo Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, ne preciziravši kada će se to desiti, ni na kolim bi lokacijama mogli biti otvoreni objekti za smještaj migranata.

 

I Piter van der Overart, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije IOM u BiH, koja vodi računa o većini migrantskih kampova u BiH, nedavno je rekao da je jedino rješenje za migrantsku krizu “otvranje novih prihvatnih centara izvan Unsko-sanskog kantona”.

 

Auverert je u izjavi za Al džaziru nagovijestio da će upravljanje kampovima i odgovornost za smještaj migranata uskoro “preuzeti država BiH”.

 

– Ranije je privremenim kampovima upravljao IOM, ali je prije dva mjeseca Savjet ministara BiH odlučio da četiri kampa u Unsko-sanskom kantonu proglasi zvaničnim migrantskim centrima. Sada potpisujemo protokole sa Službom za poslove sa strancima, koja će postepeno i planski preuzeti upravljanje centrima i odgovornost za smještaj migranata – rekao je Overart i dodao da je dobar model, koji će se vjerovatno slijediti, migrantski centar “Ušivak” kod Sarajeva, gdje su migranti smješteni u bivšoj kasarni.

 

Od početka Služba za poslove sa strancima BiH i IOM zajednički upravljaju ovim centrom, koji finansira EU.

 

Istovremeno, već od njegovog formiranja kalkuliše se da je privremeni migrantski centar na Vučjaku kod Bihaća, smješten na bivšoj deponiji smeća, neodrživ i da će biti rasformiran prije prvog snijega. Naime, u gradu na Uni se spekuliše da je Vučjak bio privremeno rješenje – da se migranti sklone sa ulica Bihaća, kako bi se spasla turistička sezona, jer mnogi stanovnici u Unsko-sanskom kantonu žive od turizma na Uni.

 

Ni Evropskoj komisiji, koja je glavni donator za zbrinjavanje migranata, nimalo ne odgovara da se kampovi gomilaju uz samu granicu EU, što je šef misije EU u BiH Lars Gunar Vigemark javno potvrdio.

 

Gdje bi budući migranski kampovi mogli biti smješteni još se ne zna, ali kao potencijalne lokacije u opciji su vojno neperspektivne bivše kasarne i drugi napušteni javni objekti. Spekulacije da će se novi kampovi biti otvarani na granici Republike Srpske i Federacije BiH, Slobodan Ujić ocenjuje kao neutemeljene medijske priče.

 

– Nikad takva mogućnost nije spominjana ni u Briselu ni u Sarajevu, na Koordinacionom tijelu za pitanja migracija. Niko nije ni spomenuo entitete i granice. Ustvari, lokacije još nisu ni bile na dnevnom redu. Jedina preporuka iz međunarodnih organizacija je da se migranski centri otvaraju u objektima koji su javna imovina, kako bi ono što naši partneri uložili ostalo stanovništvu BiH – tvrdi Slobodan Ujić.

 

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić nedavno je izjavio da će jedna od lokacija za novi privremeni migrantski centar biti na granici Republike Srpske i Zeničko-dobojskog kantona.

 

– O lokacijama je još rano govoriti, ali mogu reći da će jedan od alternativnih migrantskih centara biti u opštini Doboj Istok – rekao je Mektić.

 

Ranije je najavljeno da će dio migranata iz Unsko-sanskog kantona biti preseljen u mjesto Klokotnica, na području federalne opštine Doboj Istok, u prostor Prihvatng centra Duje, koji deluje u sklopu Međunarodnog foruma solidarnosti “Emaus”. Još 2015. je ovaj centar svoje kapacitete stavio na raspolaganje Ministarstvu bezbjednosti BiH, pa je lani tu boravilo oko 80 migranata. Inače, u tom centru su smješteni mladi sa invaliditetom, intelektualnim teškoćama i problemima u ponašanju.

 

Mogućnosti da se na toj lokaciji smjeste migranti žestoko su se usprotivili i predstavnici Republike Srpske i gradske vlasti u gradu Doboju.

 

Hrvatska ilegalno vraća migrante u BiH?

 

Prema pričama migranata, koje su poznate i Graničnoj policiji BiH i kantonalnim policijama, oni su često vraćani u BiH iz Hrvatske, pa čak i iz Slovenije, bez poštovanja propisane procedure, kaže Slobodan Ujić.

 

Dodaje da BiH nije imala zvaničnih zahtjeva za njihov povrat iz Hrvatske, iako dvije zemlje imaju potpisan sporazumu o readmisiji. Hrvatski graničari, navodno, čak i migrante koje presretnu duboko u svojoj teritoriji, preko “zelenog pojasa”, jednostavno prebacuju na teritoriju BiH.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *