Održan sastanak sa Dodikom: “Srbi u FBiH mogu biti mirni”

Aktuelno

Predstavnici opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar poručili su danas nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci, da „Srbi u FBiH mogu biti mirni“.

 

Razgovarano je o položaju Srba u ovim opštinama u FBiH, a posebno najavljenoj izgradnji migrantskog centra u mjestu Medeno Polje, kao i proslavi koju na području Drvara planira organizovati HDZ Livanjskog kantona.

 

Nakon sastanka, kojem je prisustvovalo i nekoliko ministara u Vladi RS, predstavnici spomenutih opština su istakli da su dobili „moralnu i finansijsku podršku“.

 

Najavili su da su dogovorene kontramjere ukoliko se ne odustane od spomenutih najava, ali da će se „tek vidjeti“ koraci koje su spremili.

 

“Sigurni smo da ćemo kontramjerama uticati da se situacija stabilizuje, ali i da srpski narod bude umiren i stabilan”, rekao je Đorđe Radanović, iz Odbora za zaštitu srpskih prava u FBiH.

 

On je govorio i Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma, da se ne smije blokirati povratak stanovništva, te da je to okosnica oko koje će se boriti, a rekao je i kako će opštinama biti povećani budžeti.

 

Na pitanje kako će konkretno spriječiti izgradnju migrantskog centra u Medenom Polju, rekao je samo „vidjećete“, ali i poručio da borba za prava Srba u FBiH, neće biti na štetu bilo koga drugog.

 

“Kada bih sada rekao kako će biti spriječeno, oni bi onda uradili drugu stvar koja bi nas preduprijedila. Zato, živi bili pa vidjeli. Postojaće podrška u svakom dijelu gdje je srpski narod. RS pomaže svakoj opštini u FBiH gdje ima srpskog naroda”, istakao je Radanović.

 

Komentarišući najavljenu proslavu u Drvaru, kazao je da će „i tu situacija biti riješena“.

 

“Sve će biti kako treba i srpski narod u Federaciji BiH, u ove četiri opštine, može mirno da spava. Ako bih sada rekao šta ćemo uraditi, oni bi onda išli sa drugim stvarima koje bi nas blokirale. Prezadvoljan sam sastankom”, dodao je.

 

Dejan Prošić načelnik opštine Bosanski Petrovac, kazao je da se ova lokalna zajednica protivi smještanju migranata u selu Medeno Polje na području ove opštine. Podsjetio je da je jednoglasno donesena rezolucija opštinskog vijeća koja se „protivi takvom načinu rješavanja migrantske krize“. On je kazao da su svi u Bosanskom Petrovcu, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost, protiv izgradnje migrantskog centra u ovom mjestu.

 

Istakao je da su na današnjem sastanku u Banjoj Luci dobili „moralnu i finansijsku podršku“.

 

“Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medeno Polje, krenućemo i sa drugim represivnim mjerama i protestima”, kazao je Prošić.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *