DODIKOV KANDIDAT KRŠIO ZAKON
Zoran Tegeltija osuđen na pet mjeseci zatvora uslovno

Aktuelno BIH

Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada, zbog čega je osuđen na uslovnu kaznu od pet mjeseci zatvora

 

U Bosni i Hercegovini nije rijetka pojava da su ministri, ili ljudi koji obavljaju neku funkciju u vlasti bivši osuđenici ili osobe s mnogo krivičnih prijava. Tako Zoran Tegeltija (SNSD), kandidat za mandatara Savjeta ministara BiH iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

 

– Naime, Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada tako što je mimo ovlaštenja sačinio akt u formi obavještenja kojim je obavijestio carinarnice na području RS da se privremeno obustavlja rad ovog preduzeća, a za obavljanje poslova međunarodne špedicije.

 

Ovu odluku je obrazložio tako što je napisao da je blokiran žiro račun “Kondor-špeda”. I žalba na ovu presudu je odbijena, pa je Tegeltija bio na uslovnom zatvoru. Ali, to ga nije spriječilo da napreduje u karijeri, pa je shodno zakonskim odredbama postao ministar, jer mu je kazna zatvora bila manja od devet mjeseci.

 

Potpredsjednik Narodne Skupštine RS i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić kazao je u izjavi za agenciju Patria da je zakon nažalost takav da dopušta djelovanje na visokim funkcijama onima koji iza sebe imaju presude.

 

– Sad je druga stvar moralne dimenzije i sigurno nepovjerenje građana u takve ljude koji obnašaju tako važne pozicije, a imaju bilo kakvu presudu za zloupotrebu položaja ili bilo šta slično. Trebalo bi se to mijenjati i u budućnosti ne bi im trebalo davati prostor i mogućnost da obnašaju izrazito važne pozicije s tim da svakom treba dati pravo na rad i da mogu obezbjediti egzistenciju svojoj porodici – kaže Salkić.

 

Oslobodjenje.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *