BALKANSKI ŠPIJUN U TESLIĆU: SNSD-ovci opsjedali hotel “Kardial” tokom posjete Morin Kormak

Aktuelno

Dva dana prije famoznog susreta ministra zdravlja RS Dragana Bogdanića sa američkom ambasadorkom Morin Kormak u Tesliću, nastupila je opšta uzbuna u redovima SNSD-a. Digla se i kuka i motika da se ulovi izdajnik u domaćim redovima.

Razgovori o sastanku u hotelu “Kardial” nisu promakli operativcima domaćih obavještajno-bezbjednosnih struktura, pa je informacija stigla i do medija, ali i do Dodika. Zato je u srijedu naveče, 8. februara, Banja Vrućica bila premrežena obavještajcima i paraobavještajcima, ali i SNSD-ovim najodanijim aktivistima. Novinara je bilo najmanje.

Upućeni tvrde da su do “Kardiala” stigli ljudi čak iz tri struje vladajuće partije, ali i lokalni SNSD-ovci, odani predsjedniku Opštinskog odbora Draganu Bogdaniću. Prvi su Dodikovi, koji su po specijalnom zadatku potegli put Teslića, drugi su iz tabora koji radi direktno protiv Dodika i treći su oni koji se mogu nazvati slobodnim strijelcima. Oni su jedini došli svojom voljom – da vide, (na)čuju, ako uspiju fotografišu makar izdaleka, i svoja saznanja ponude šefu partije.

Izvori bliski Palati Republike tvrde da je Bogdanić obavijestio Dodika o sastanku, znajući da će mu to svakako biti dojavljeno i da je Dodik bio izričit u stavu da se njegov ministar ne treba sastati s Morin Kormak. Tako je propao Bogdanićev plan da se s američkom ambasadorkom sastane u velikom stilu, a sve pod izgovorom da je sastanak iniciran iz Ambasade SAD.

Isti izvor tvrdi da je Bogdanić sam inicirao susret s ambasadorkom. Sve je već ranije bilo dogovoreno sa rukovodstvom Kardijala, čim je osoblje američke ambasade najavilo rezervaciju za gospođu Kormak. Ona je to veče imala dogovoren još jedan sastanak, prije zvanične posjete rukovodstvu opštine Teslić i dječijem obdaništu “Palčić”, narednog jutra.

UŠAO NA MALA VRATA

Bogdanić u posjeti prijedorskom Domu zdravlja

Bogdanić je u srijedu imao planirane redovne aktivnosti van Banjaluke i držao se protokola. Tačnije, bio je u Prijedoru, gdje je u tamošnjem Domu zdravlja prisustvovao završnoj ceremoniji dodjele sertifikata novog modela sestrinstva u zajednici. U Teslić je stigao kasno popodne i u hotel “Kardial” ušao na sporedni ulaz, pored bazena i SPA centra.

Inače, mjere bezbjednosti, što je i uobičajeno prilikom posjeta američkih diplomata, bile su stroge. Iz foajea hotela, ispred recepcije, uklonjene su sve fotelje, kako se “slučajni” gosti ne bi mogli zadržavati. Ambasadorkino vozilo i vozila pratnje bila su u garaži, tako da niko od novinara, niti SNSD-ovih “obavještajaca” nije uspio ništa da zabilježi.

Susret Bogdanića i ambasadorke se, navodno, odigrao u jednom od dva hotelska salona za sastanke. Morin Kormak je došla sa svojim prevodiocem i uslijedio je razgovor “u šest očiju”, koji je trajao duže od pola sata. Vidjeli su ih samo rijetki, u trenutku kada su izašli iz salona. Ambasadorka je otišla dalje, a Bogdanić izašao kud je i ušao – na sporedni ulaz.

Navodno, neko je uspio da ih fotografiše prilikom izlaska. Kruže glasine da je nuđena i velika otkupnina za fotku, čak se pominje cifra od 10.000 KM. Nema potvrda da fotografija zaista postoji. Ipak, u Tesliću traje rat na društvenim režama između pristalica SNSD-a i SDS-a, jer se sumnja da neko iz SDS posjeduje zajednički snimak Bogdanića i ambasadorke.

Na stranici “SNSD Teslić” na Fejsbuku, SNSD vodi žestoku propagandu protiv posjete ambasadorke Morin Kormak rukovodstvu teslića, optužujući načelnika Milana Milićevića za opstrukciju proslave Dana RS i izdaju interesa Republike Srpske.

Navodno, iza ove stranice stoji Bogdanić lično, a jedna od objava govori u prilog toj tvrdnji.

BOGDANIĆ NEGIRAO TAJNI SASTANAK

U strahu od Dodikove odmazde, Dragan Bogdanić je preko svog kabineta izdao zvanično saopštenje u kojem je demantovao navode iz medija o tajnom sastanku sa američkom ambasadorkom u hotelu “Kardial”.

U saopštenju Ministarstva zdravlja je navedeno da su tvrdnje o navodnom sastanku s ambasadorkom SAD Morin Kormak “usmjerene ka narušavanju ugleda, ne samo ministra lično, nego i Ministarstva”.

-Napominjemo da se svi susreti ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sa zvaničnicima javno saopštavaju. Bogdanić se ne bavi tajnim sastancima, kako se zlonamjerno tvrdi, nego u svom radu provodi politiku Vlade, navedeno je u demantiju.

Ne čudi što je Bogdanić reagovao brzo i tokom vikendanatjerao svoje saradnike da pišu saopštenja. Poznato je da Dodik izdaju ne prašta, ali i da ne voli Bogdanića koji nije njegov izbor za ministra, već ustupak premijerki Željki Cvijanović.

Osim toga, Bogdanić je od ranije pod budnim okom Dodikovih bezbjednjaka koji ga prate i slušaju mu telefon. Ovoga puta, pratile su ga i druge, mnogo moćnije službe.

Znato i sam Bogdanić, pa je zato unaprijed obavijestio Dodika o namjeri da se sastane sa Morin Kormak. To se lideru SNSD-a nije ni malo dopalo. U postojećim okolnostima, kada su mu za vratom američke, a sve bliže i evropske sankcije, malo kome može u potpunosti da vjeruje.

Bogdanića bi ovaj sastanak mogao da košta ministarske fotelje, jer Dodik ne zaboravlja i ne prašta izdaju. A zakon mu omogućava da promijeni do trećine ministara bez saglasnosti parlamenta.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *