TEGELTIJINO MANDATARENJE
Koliko su ozbiljne Dodikove prijetnje?

Aktuelno

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik po drugi put je povukao zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva na kojoj je trebalo da se glasa o Zoranu Tegeltiji, kao kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

 

Oba puta Dodik je znao da Željko Komšić i Šefik Džaferović neće podržati Tegeltiju, sve dok on ne podrži tzv. godišnji nacionalni plan ANP za NATO. To znači da je bio svjestan da bi glasanje značilo da je njegov kandidat ispao iz igre i da mora da traži novog. Upućeni smatraju da je Dodikov „hod po žici“ bio dobro osmišljen, ali se razlikuju odgovori na pitanje šta mu je bio krajnji cilj!?

 

-U pitanju je poravnanje Dodika i Tegeltije oko fabrike “Alumina”, i to u Predsjedništvu BiH. Sama činjenica da je Dodik zakazao sjednicu Predsjedništva BiH dva sata prije sjednice Upravnog odbora “Alumine” pokazuje da je to itekako imalo veze. Tegeltija je popustio nakon puča u četvrtak po pitanju “Alumine”, jer je juče na njeno čelo došao čovjek koji slovi za osobu blisku Dodiku – smatra funkcionerka SDS Aleksandra Pandurević.

 

Podsjećamo, juče je Mile Matić, dosadašnji član Uprave i direktor poslovne oblasti Zajednički poslovi u zvorničkoj kompaniji “Alumina”, imenovan za novog predsjednika Upravnog odbora ovog privrednog društva. Prema navodima medija, to znači da je Tegeltija ipak popustio u namjeri da on i njemu bliski privrednici kontrolišu “Aluminu”, pa ga je zauzvrat Dodik ostavio u igri za presjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 

Međutim, novinar i politički analitičar Pejo Gašparević smatra da su drugi razlozi Dodikovog sazivanja, pa otkazivanja vanrednih sjednica.

 

– Prema mom mišljenju, on to radi i zbog političkih stranaka u RS, da bi im dokazao da je neprikosnoven, da je lider Srba iz RS odnosno BiH. Takođe, Dodik na taj način indirektno šalje poruku Hrvatima da je i na njihovoj strani, zbog situacije oko Željka Komšića, koji je izabran bošnjačkim glasovima. Ali, Dodik prevashodno želi da zaštiti srpski narod da ne bi došao u sličnu poziciju u kojoj su došli Hrvati, da budu preglasani prilikom izbora. Priželjkujem da se politička situacija u BiH stablizuje, ali iskreno govoreći, malo vjerujem da će se to dogoditi. Ovo je međusobni politički dribling ko će kome proturiti loptu kroz noge, ko će uletjeti u ofsajd, a ko zabiti gol. To nisu politička rješenja – kaže Gašparević za Srpskainfo.

 

Koliko su realne Dodikove prijetnje da će RS, ako ne bude dogovora do 5. septembra, u Narodnoj skupštini povući saglasnost za formiranje OS BiH, UIO, VSTS i još nekih zajedničkih institucija?

 

– Te njegove poruke ostavljaju snažan utisak. Međutim, treba podsjetiti da je Dodik svojevremeno govorio vrlo ambiciozno o referendumu za RS, pa je od toga odustao. Ako uzmemo u obzir to njegovo „iskustvo“, može biti da on i na ovaj način podiže političku cijenu sebi i svojim saradnicima – zaključuje Gašparević.

 

Srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *