Koliko Srpsku košta blokada formiranja Savjeta ministara

Aktuelno

Od ocjene da Republika Srpska može bez Savjeta ministara do izjava u kojima se kaže da trpimo ogromnu štetu zbog neformiranja vlasti na nivou BiH.

 

U tom opsegu kreću se stavovi Banjaluke na temu političke blokade u Sarajevu nastale zbog toga što lideri SNSD, SDA i HDZ ne mogu da postignu kompromis oko nastavka NATO puta BiH i imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

 

– Ako smo mogli preživjeti bez MMF, možemo i bez Savjeta ministara – izjavio je premijer Radovan Višković 6. jula.

 

Međutim, ubrzo je Višković imao nešto drugačiji stav.

 

– Moramo biti pošteni i reći da neformiranje Savjeta ministara utiče na ekonomsku poziciju Republike Srpske, ali ni u kom slučaju to ne možemo dovesti pod pitanje kolapsa ili slično. Bio bih sretan da se danas formira i Vlada Federacije BiH i Savjet ministara, kako bismo mogli sjesti i razgovarati o nekim značajnim projektima za sve građane oba entiteta u BiH, jer ovdje oni trpe – istakao je Višković.

 

Dok predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić priča o milijardama maraka koje su, po raznom osnovu, blokirane u odlukama koje čekaju na nivou BiH, iz RS su akcenat stavili na 150 miliona KM „Elektroprenosa BiH“, koje se ne mogu investirati u dotrajalu mrežu.

 

Takođe, smatra se da su međusobne tužbe entiteta zbog preklapanja duga za PDV posljedica političkih blokada na nivou BiH, kredit MMF je na čekanju do formiranja vlasti, a iz Srbije stiže pomoć za budžet RS u iznosu od 25 miliona evra.

 

Teško mjerljiva šteta

 

Koje su, dakle, konkretne ekonomske, političke posljedice po Srpsku zbog 10-omjesečne blokade formiranja vlasti na nivou BiH?

 

– Ekonomska šteta je ogromna. Gotovo da se ne može izmjeriti, jer je povezanost aktivnosti i projekata koji se sufinansiraju ili finansiraju iz budžeta BiH toliki da bi bilo teško doći do precizne cifre. Navešču samo dva primjera. Most Bratoljub je završen, ali nije otvoren jer su za otvaranje graničnog prelaza planirana sredstva u budžetu BiH odnosno UIO za 2019. godinu. Međutim, budžet još nije usvojen već se ide na privremeno finansiranje svaka tri mjeseca u iznosu kakav je bio prošle godine. Takođe, sinoć je rečeno da zbog toga što nisu potpisani protokoli o izvozu mesa za Tursku, 15.000 bikova u RS čeka na izvoz. Čekaju da se tri predstavnika naroda u BiH dogovore da nešto počnu da rade – kaže za Srpskainfo ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

 

Piromani vatrogasci

 

Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupšina BiH je formirana nakon izbora da bi na taj način svi izabrani funkcioneri ostvarivali prava po tom osnovu, iako ništa ne rade.

 

– Kada to pogledamo onda je jasno da štetu trpe svi osim onih koji pokušavaju na razne načine da postanu spasioci naroda. To me podsjeća na priču o piromanu koji potpaljuje požare, a izigrava vatrogasca koji ide da ih gasi – zaključuje Pavlović.

 

Analiza rada prethodnika

 

Šef Kluba poslanika SNSD u PS BiH Staša Košarac smatra da je najveća šteta po RS namjera dijela međunarodne zajednice i političkih struktura iz Sarajeva da na nivou BiH negiraju izbornu volju srpskog naroda. To znači onemogućavanje izbornih pobjednika u RS da uđu u Savjet ministara.

 

– Taj model su prvo uradili na primjeru Hrvata, izborom Željka Komšića, a sada pokušavaju da koz negiranje izborne volje srpskog naroda u BiH izaberu neku drugu strukturu koja bi trebalo da čini vlast na zajedničkom nivou. S druge strane, institucije RS posvećene su evropskom putu i mi imamo velike zahtjeve na zajedničkom nivou. Iz tih razloga smatramo da izborni pobjednici iz RS treba da participiraju na zajedničkom nivou vlasti – kaže Košarac.

 

Osim toga, dodaje, postoje i brojni blokirani sporazumi koji imaju finansijski dio, a koji su interesantni za Srpsku.

 

– Takođe, želimo analizu zakona i odluka donesenih u prethodnom periodu Savjeta ministara, s aspekta potrebe da se vrate nadležnosti oduzete od RS. Želimo da onemogućimo političku tendenciju da Savjet ministara postane vlada BiH. Vidljivo je da neki međunarodni uzvaničnici i domaći političari koriste taj termin, što nije u skladu sa Ustavom – smatra Košarac.

 

Savić: Da sam na Komšićevom i Bakirovom mjestu…

 

Politikolog Vojislav Savić smatra da najveću štetu Srpska trpi zbog toga što je opšta politička situacija loša, jer se zbog zastoja i odbijanja Sarajeva da implementira rezultate izbora zaustavljaju mnogi procesi koji bi mogli biti od značaja i za jedan i za drugi entitet, dok ovako BiH kao zajednica tone u još veću dubiozu.

 

– Međutim, političko nasilje obiće se više o glavu onima koji ga sprovode, jer će podjele nakon ovoga biti još dublje, a Republika Srpska će po prirodi stvari još autonomnije izvršavati sve svoje obaveze. To je prosta logika. Razmislio bih dva puta da sam na Komšićevom i Izetbegovićevom mjestu – kaže Savić za Srpskainfo.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *