Analitičari: Tužbe neće biti, Izetbegović vodi BiH u dublju krizu

Aktuelno

Namera Bakira Izetbegovića da mimo institucija Bosne i Hercegovine podrži tužbu protiv Srbije, dovela je do parlamentarne krize na nivou BiH, a u kojem smeru će se situacija dalje razvijati zavisi od današnjeg savetovanja bošnjačkog člana Predsedništva BiH sa nevladinim organizacijama.

Politički analitičar iz Banjaluke Radomir Nešković ocenjuje da BiH od juče tone u još veću krizu. Nešković dodaje da mu nije jasno šta bošnjački član Predsedništva BiH uopšte želi da postigne podrškom tužbi, osim ako mu nije cilj izazivanje problema u BiH.

– Svima je jasno da BiH neće tužiti Srbiju. To eventualno može da uradi neka bošnjačka nevladina organizacija, ali će takva tužba biti odbačena pred Međunarodnim sudom pravde jer on prihvata samo tužbu države protiv države – kaže Nešković.

Srpski poslanici u Predstavničkom domu nisu se juče pojavili na sednici nakon što je dan ranije odbijen njihov zahtev da se zasedanje odgodi dok se ne reši pitanje najavljene revizije tužbe.

Analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić smatra da nije bilo razloga da srpski poslanici ne dođu na sednicu, ali kaže da ih razume jer moraju da vode računa o atmosferi koju u Srpskoj pravi predsednik Milorad Dodik. Prema njenim rečima, to znači da su ignorisali zasedanje kako bi pokazali da i oni dovoljno štite interese građana RS.

– Ova kriza će proći istekom roka za reviziju tužbe 27. februara. Ali, ne sumnjam da će naći neke nove razloge za krizu. Ide nam 1. mart, praznik koji se slavi u FBiH, dok je Dodik najavio da će ga osporavati – kaže Marićeva.

Istovremeno, šef Kluba poslanika SNSD Staša Košarac kaže da su poslanici iz RS pokazali da mogu da ospore politiku Bakira Izetbegovića samo onda kada su jedinstveni.

– Ovo je još jedan apel prema SzP da je veoma važno da, bez obzira na različite političke stavove, uvek budemo okupljeni oko bazičnih stavova institucija RS. Značajno je i da smo imali podršku predstavnika HDZ BiH. Očigledno je da se Izetbegović ponaša na vanustavan način – kaže Košarac za „EuroBlic“.

Poslanik SDS Borislav Bojić naglašava da srpski poslanici ne bojkotuju Parlamentarnu skupštinu BiH, već da su tražili odgađanje sednice kako bi se situacija vratila u ustavne okvire. U prilog tome ide i činjenica da poslasnici iz RS uredno učestvuju u radu parlamentarnih komisija.

– Ne može niko, ni Bošnjaci, ni član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović da sebi uzme pravo koje pripada konstitutivnim narodima i entitetima. To je suština našeg zahteva – rekao je Bojić.

Ipak, Šefik Džaferović, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tvrdi da je reč o bojkotu koji je „antidejtonsko djelovanje, u suprotnosti s Poslovnikom doma“.

– Odlučili smo da nećemo raditi bez prisustva jednog naroda, mada nije moguće spajati reviziju presude s radom Predstavničkog doma. Niko ne može da ucenjuje parlament – poručuje Džaferović.

HDZ varljiv

Zamenica predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto smatra da bi održavanje sednice bez prisustva predstavnika jednog naroda bilo nešto što najmanje treba BiH u ovom trenutku.

Ona nije prisustvovala sednici Kolegijuma dan ranije kada je odlučeno da se sednica PS BiH održi, bez obzira na stavove iz RS.

Njen stranački kolega i šef Kluba poslanika HDZ BiH Nikola Lovrinović bio je tada uzdržan, ali je i on juče preomenio mišljenje i bio za odgađanje sednice.

Savetovanje

U Sarajevu će danas od 15 sati, pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, biti održano savetovanje o podnošenju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kako je ranije najavljeno, Izetbegović bi trebalo da saopšti da li će zahtev biti podnesen ili ne.

Savetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije “Pravda za BiH” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava, prisustvovaće veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

Prisustvo skupu u sarajevskoj Većnici moguće je samo uz pozivnicu.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *