Komšić: Izetbegović sazvao sastanak oko tužbe da podijeli odgovornost

Aktuelno

Željko Komšić, lider DF i poslanik u Predstavničkom domu BiH, je stigao na savjetovanje u sarajevsku Vijećnicu, ali se za razliku od ostalih obratio novinarima kazavši da je Bakir Izetbegović već donio odluku o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije, ali da je sazvao sve njih kako bi taj teret odgovornosti podijelio.

Kazao je da je BiH i prije 10 godina imala dokaze da dobije spor protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali da nije bilo političke volje da se to desi.

Komšić smatra da Međunarodni sud u Hagu nedjeluje samo pravno nego i politički te da treba dobro razmisliti kako će ova predaja revizije uticati na političku situaciju.

Takođe je kazao je da je Bakir Izetbegović donio odluku da ide sa revizijom tužbe i da će morati narodu objasniti zašto je tužba propala prije 10 godina i vjerovatno zašto će propasti i sada. Ističe da će to uticati na situaciju u region jer se Srbija sprema za izbore novog predsjednika i da će se u Srbiji morati tome baviti. U ovom trenutku u Vijećnicu je stigao i Bakir Izetbegović koji je i pokrovitelj ovog sastanka.

U sarajevskoj Vijećnici očekuje se početak savjetovanje na kojem će, kako se očekuje, biti donijeta odluka o pokretanju revizije presude Haškog tribunala po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog Kršenja konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Organizatori su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *