Vučić pozvao lidere iz RS na uzdržanost

Aktuelno

– Pozvao sam političke predstavnike Republike Srpske da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu sa interesima RS, Srbije, ali i BiH, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka na kojem je razgovarano o deklaraciji SDA.

 

– Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah za sve nas, rekao je Vučić i pozvao na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma.

 

Vučić je dodao da su predstavnici iz Republike Srpske saglasni kada je riječ o opstanku Republike Srpske i da imaju veoma negativan stav prema deklaraciji SDA.

 

On je podsjetio da se Dejtonski sporazum može mijenjati voljom sva tri naroda, a ne jednog, te dodao da se problemi moraju rješavati dijalogom.

 

Predsjednik Vučić je rekao da su obaveze Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma podijeljene u sve vrste.

 

– Srbija kao strana potpisnica dužna je da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje.

 

 

Pozivam i Dodika i Cvijanović da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju van da damo sve što možemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Ekonomski krah za sve nas značio bi kraj za sve nas i naše budućnosti.

 

ŠAROVIĆ: SRPSKI ODGOVOR NE SMIJE DA BUDE RASPIRUJUĆI

 

Predsjednik SDS Mirko Šarović izjavio je da na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iznio stav da je najnovija deklaracija SDA prijetnja miru i stabilnosti BiH, ali da odgovor srpske strane ne treba da bude “raspirujući”.

 

– SDS misli da raspirujuće izjave i postupanja nisu dobra opcija za Republiku Srpsku, prije svega, i da treba dati mudrije odgovore. Smatram da mi treba da budemo najzreliji faktor u BiH – rekao je Šarović novinarima u Beogradu, poslije sastanka.

 

On je naveo da je na sastanku rekao i da je riječ o nepotrebnom dokumentu koji je korak unazad za napredak BiH, kao i prijetnja za buduće odnose.

 

Šarović je naveo kako je Vučić danas želio da sasluša svakog od učesnika sastanka i čuje kako gledaju na aktuelnu situaciju.

 

Predsjednik PDP Branislav Borenović ocijenio je da je ključna poruka današnjeg sastanka da treba ostati potpuno privržen Dejtonskom sporazumu i ustavnom uređenju BiH u kojoj Republika Srpska ima Ustavom definisano mjesto.

 

– Želimo da pozovemo sve političke faktore u BiH da se vrate u Dejtonski okvir ili ćemo odbiti bilo kavu vrste saradnje sa onima koje radi na urušavanju najvećih vrijednosti koje Republika Srpska ima – rekao je Borenović.

 

Borenović je napomenuo da su svi učenici sastanka osudili sadržaj deklaracije SDA koja je antiustavna, antidejtonska i anticivilizacijska.

 

– Značajno je da Vučić stalno ističe pozitivnu poruku saradnje mira i napretka cijelog regiona i podrške ustavnom uređenju i Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao okviru unutar koga treba da će krećemo, smatra Borenović.

 

DŽAFEROVIĆ: VUČIĆEV STAV JE DOBRODOŠAO

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kaže da je dobrodošao stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, te da je to dužnost i Srbije kao strane potpisnice.

 

– Također je dobrodošao i njegov stav da se sva pitanja rješavaju dijalogom. Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcjepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to otcjepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prijenja Dejtonskom mirovnom sporazumu.

 

Bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsjednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju – rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *