Crnadak odgovorio Izetbegoviću: Korespodencija s međunarodnim instutucijama je u mojoj nadležnosti

Aktuelno

Nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio pismo ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku i upozorio ga da nema ovlasti da vrši korsepondenciju s Međunarodnim sudom pravde u Hagu, oglasio se i Crnadak i odgovorio Izetbegoviću, naglašavajući svoje ovlasti.

“Gospodine Izetbegoviću, obavještavam vas da u skladu s važećim zakonodavstvom BiH, ja kao ministar vanjskih poslova BiH imam ovlasti za saradnju s međunarodnim organizacijama, ali i sa drugim tijelima i međunarodnim institucijama. Pošto je Međunarodni sud u Hagu jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih nacija, korespodencija s ovim tijelom je u mojoj nadležnosti”, navodi se u Crnadkovom odgovoru Izetbegoviću.

Napominje da Izetbegović instruiše ambasadu BiH u Hagu da zanemari instrukcije ministra vanjskih poslova BiH i ne proslijedi pismo koje je uputio sudu u Hagu.

“Snosim punu odgovornost za sadržaj pisma i ambasadorica nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji”, naglašava Crnadak i dodaje da kršenjem naredbe ambasadorica krši Zakon o institucijama BiH.

Crnadak optužuje Izetbegovića da vrši pritisak i podstrekivanje za nezakonito djelovanje ambasadorice u Hagu.

“Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvijek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni, kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambasadorici u Hagu”, zaključuje Crnadak u pismu upućenom Izetbegoviću.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *