Ko podstiče pravno i fizičko nasilje u Fudbalskom savezu RS!? (VIDEO)

Aktuelno

Fudbalski savez Republike Srpske posljednjih nekoliko sedmica dospio je u žižu javnosti nakon pokušaja dijela članova Izvršnog odbora i delegata Skupštine FSRS da se mimo statuta sazove vanredna skupština na kojoj bi se tražila ostavka ili smjena aktuelnog predsjednika FS RS Mile Kovačevića.

 

Prije nekoliko dana dogodio se incident u službenim prostorijama FS RS, kada je Novak Damjanović, član Skupštine Područnog fudbalskog saveza Banjaluka i predsjednik FK BSK, fizički nasrnuo na generalnog sekretara FSRS Gorana Ćejića, upućujući mu i verbalne prijetnje.

 

U Fudbalskom savezu ističu da se Damjanović “izdigao iznad zakonskih propisa, jer nije poštovao odluku o kažnjavanju pa je pesnicama nasrnuo na generalnog sekretara praveći fudbalski skandal u Banjaluci”.

 

– Brutalan fizički napad na Gorana Ćejića je i napad na Fudbalski savez Republike Srpske. Nasilniku i siledžiji Novaku Damjanoviću pored krivičnog djela slijedi i najteža sankcija isključenje iz Fudbalskog saveza Republike Srpske.Fudbalski savez poziva medije da osude boksera siledžiju. Oni koji ćute – štite nasilnika, saopšteno je iz FS RS.

 

 

U Fudbalskom savezu RS navode da su se “pojavila lica koja kako tvrde da žele bolje sutra fudbalu Republike Srpske i da, iako su duboko iniltrirani u funkcionisanje i rad organa Fudbalskog saveza Republike Srpske, svjesno zanemaruju propisane obaveze, i oglušuju se na statutarna postupanja u okvirima Saveza čiji su članovi”.

 

– Oni iznose čitav niz negativnih stavova o radu aktuelnog predsjednika FS RS gospodina Mi1e Kovačevića, čiju smijenu žele, a1i ničim ne argumentuju svoje navode. Naprotiv, sem upućivanja neargumentovanih tvrdnji medijima, kao i prijetećeg i kabadahijskog postupanja prema članovima fudbalske organizacije, ništa drugo ne nude, navodi naš izvor iz FS RS.

 

Dodaje da u ovoj državi ipak postoje sistemi koji poštuju normativna akta, red, rad, i koji se ne plaše pritiska politike, jer ih na to obavezuje koncept propisan od FIFA i UEFA, i koji se ne plaše vjestacki izazvanog straha u sportskim okvirima od strane političkih moćnika, i1i njihovih bliskih srodnika.

 

– Lica koja na nasilan i neligitiman način traže promjene u Fudbalskom savezu Republike Srpske, zanemaruju bitnu činjenicu, da je Fudbalski savez Republike Srpske članica Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koji је kao nacionalna asocijacija članica UEFA i FIFA, čije postulate i modalitete su svi obavezni poštovati u fudbalu. S toga, svjesni ove obaveze, navodni borci za promjene zaboravljaju istaći u javnosti misljenje Pravnog komiteta FS BiH i Odluku IO FS BiH u vezi sa datim mišljenjem Pravnog komiteta FS BiH, a koje su kao normativ dati i obavezujući upravo postojećem rukovodstvu FS RS u pitanju sazivanja i održavanja vanredne Skupstine FS RS, odnosno želje za razrješenjem predsjednika FS RS od strane inicijatora navodnih promjena u fudbalu Republike Srpske, dodaje izvor iz FS RS.

 

– Као što se i u politici pozivaju na nacionalni interes, iza kojeg vješto kriju svoje profiterstvo, tako i u fudbalu, bliski srodnici Milorada Dodika, tačnije Vico Zeljković, koji sebe predstavlja kao borca za bolje sutra u fudbalu Republike Srpske, iako је u njemu tek dvije godine, ne poštuje obavezujuće akte Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, već cijelu priču pokušava prebaciti na nacionalni interes, postavljajući pitanje zašto se Fudbalski savez Republike Srpske obraćao Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, navode iz FS RS.

 

Odgovor je, ističu u FS RS, krajnje jasan i decidan: Zato što је članica Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, zato što ga na to obavezuju Statuti ovih dviju fudbalskih organizacija.

 

– Ovo pitanje je čak kao krajnje neumjesno konstatovao i prosvjetni inspektor koji je došao u vanrednu inspekcijsku kontrolu Saveza po nalogu gospodina Milana Kikovića, jednog od izvršilaca Vice Zeljkovića, gdje u samom inspekcijskom nalazu konstatuje obaveznost i ispravnost postupanja prema Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine jer na to ukazuju Statuti FS BiH i FS RS, navodi isti izvor.

 

Na nedavno održanoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH usvojen je zaključak kojim se prihvata mišljenje Pravnog komiteta NS/FS BiH koji je utvrdio da se pitanje izjašnjavanja o radu, te glasanja o povjerenju ili nepovjerenju predsjedniku FS RS, nikako ne bi moglo naći na dnevnom redu eventualne vanredne (ili redovne) skupštine FS RS.

 

 

 

Naime, Statut FS RS, kao ni Statut NS/FS BiH, ne predviđaju ovu mogućnost, jer mandat izabranom predsjedniku FS RS eventualno može prestati samo pod uslovima iz člana 19. Statuta FS RS.

 

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *