Izgradnja autoputa mogla bi ubrzati formiranje Savjeta ministara

Aktuelno

Nakon trilateralnog samita Srbije, Turske i BiH srpski član Predsjedništva BiH istakao je kako je razgovarano o razvojnim projektima, gasovodu, turskom toku.

 

– Neophodno je očuvati političku saradnja. Erdogan je rekao da treba izbjeći svaki sukob na ovim prostorima i da nižemo uspjehe kako bi riješili unutrašnje probleme. U ozbiljnom smo u zaostatku kada je riječ o operatizaciji autoputa, ali vjerujemo da bi formiranje Savjeta ministara moglo ubrzati proces izgradnje autoputa – poručio je Dodik, prenosi Avaz.

 

U Beogradu je danas počeo trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a srpski predsjednik je domaćin predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsjedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.

 

Vučić je, uoči početka sastanka, u Palati Srbija, dočekao lidere BiH i predsjednika Turske.

 

Predsednik Srbije je juče, poslije birateralnog sastanka s Erdoganom rekao da je glavni politički cilj dvije zemlje mir na Balkanu.

 

Erdogan je takođe, u susret trilaterali, istakao da njegova zemlja igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u cilju stabilnosti i dobrobiti Balkana.

 

– Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To ce biti most mira, koji će povezivati srca naroda – rekao je Erdogan.

 

Nakon sastanka trilaterale, dvojica predsjednika, kao i članovi Predsjedništva BiH odlaze u Kuzmin gdje će prisustvovati svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo.

 

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

 

Prvog dana posjete, nakon sastanka dvojice predsjednika, održana je sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, a razmijenjeno je i potpisano devet sporazuma izmedu dvije države.

 

Zvanični dio prvog dana poskete završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske, a na kome je najavljena izgradnja industrijske zone kod Beograda sa 16 turskih kompanija.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *