KOMŠIĆ O SASTANKU S ERDOGANOM
Nisu vršili pritisak, nema Savjeta ministara bez ANP

Aktuelno

“Moj je utisak da su Erdogan i Vučić dan ranije razgovarali i da su u dogovoru nastupili prema nama. Možda griješim, ali meni sve liči na neku vrstu dogovora. Nije tu bilo nikakvog pritiska. Nije bilo čak ni insistiranja da se razgovora oko toga. Svako je iznio svoju poziciju i tu je priča stala”, rekao je za FACE TV predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić osvrćući se na nedavni sastanak sa predsjednicima Srbije i Turske Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

Prema njegovim riječima, dio razgovora o formiranju vlasti u BiH trajao je kratko, a potom se prešlo na glavno pitanje ovog susreta, a to je izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd.

 

“Ja znam da to ljudi gledaju na način da je to bio strašni pritisak. Nikad se to tako ne radi. Dotakli smo se, naravno teme formiranja vlasti u BiH. Predsjednik Erdogan jeste rekao da misli da bi bilo jako dobro formirati Savjet ministara. Iskren da budem i predsjednik Vučić je zamolio tad Dodika da i on malo popusti. Međutim, gospodin Džaferović i ja smo odgovorili i Erdoganu i Vučiću da nema ništa od toga bez ANP-a, odnosno nastavka NATO puta. Dodiku nismo ništa trebali govoriti, on to već zna”, dodao je Komšić.

 

Napomenuo je kako postoji rješenje u vezi sa formiranjem Savjeta ministara i slanjem ANP-a u Brisel. Dovoljno je da se u sporazum o imenovanju mandatara i formiranja Savjeta ministara ugradi “osigurač” prema kojem se novom predsjedavajućem daje u zadatak da u određenom roku pošalje ANP u Brisel. Ako to ne uradi, ANP će poslati predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

“Kod nas se stvorila slika da je ANP taj kamen oko kojeg se svađamo. ANP je samo povod, uzrok je dublji. Dodik traži da se mi vratimo korak nazad. On traži da odustanemo od Akcionog plana za članstvo, u kojem već jesmo, jer smo, dok je Nebojša Radmanović bio član Predsjedništva, podnijeli taj zahtjev, prošle godine nam je NATO to odobrio i prihvatio je naš zahtjev.

 

Dodik sad traži da se vratimo stepenicu nazad, to je taj takozvani IPAP, u kojem smo već bili i iz kojeg smo izašli, a u kojem je sad Srbija. Sad on traži da se poravnamo sa Srbijom. To nema nikakve veze sa nama, šta mi imamo s tim šta će Srbija uraditi”, istakao je Komšić.

 

Napomenuo je kako je ANP dokument koji govori o tome šta ćemo uraditi u toku naredne godine. Dodao je da je originalni dokument, kojeg je uradila Komisija za NATO integracije BiH, je bio preobiman. Zbog toga su iz sjedišta NATO-a dostavili nacrt dokumenta koji bi zadovoljio njihove kriterijume, a u kojem su postavljene manje obaveze u odnosu na prvobitni dokument.

 

Vijesti.ba/FACE TV

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *