Za Dodika i Ivanića optužnica za saučesništvo u sprovođenju referenduma o Danu RS

Aktuelno

Tužilaštvo BiH priprema optužnicu protiv članova Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Po tvrdnjama izvora EuroBlica, optužnicom će biti obuhvaćeni predsjednik RS Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BIH Mladen Ivanić i premijerka RS Željka Cvijanović, i to kao pomagači u izvršenju krivičnog djela.

– Čeka se samo da bude saslušana premijerka RS i nakon toga, vrlo brzo, uslijdiće optužnica – tvrdi izvor.

Predsjednik RS Milorad Dodik je izjavio poslije sastanka s rukovodstvom Srbije da je obavješten da će za desetak dana Tužilaštvo BiH podići optužnicu protiv njega, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i još nekih srpskih predstavnika.

– Biće podignuta optućnica zato što smo bili na referendumu. Zamislite, jedinstvan primjer da zbog oragnizacije referenduma idete u krivični postupak – rekao je Dodik.

On je naveo da to govori o Sarajevu, koje je izgubilo strpljenje i pokušava na razne načine da dovede nešto do kraja, ali do kraja može da dovede samo BiH.

I izvori “EuroBlica” navode da će Tužilaštvo BiH sasvim sigurno podići optužnicu u slučaju referenduma u RS; “jer nekako mora izaći iz vrtologa u koje se samo uvuklo”.

Međutim, prvi na udaru će se ipak naći članovi Komisije koja je i sprovela referendum. Oni nisu željeli da komentarišu podizanje optužnice, ističući da je već dovoljno rečeno o “naknadnom procesu” koje je pokrenulo Tužilaštvo BiH.

U Tužilaštvu BiH do sada su dali izjave članovi Komisije, šefovi poslaničkih klubova, predsjednik RS Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar Mirko Šarović.

Istraga pet mjeseci

Tužilaštvo BiH otvorilo je u septembru prošle godine istragu zbog sprovođenja referenduma u RS, nakon što je Ustavni sud BiH praktično zabranio njegovo održavanje. Nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH se, po zakonu, kvalifikuje kao krivično djelo za koje se može izreći kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *