Ispred parlamenta prezentovali zakone skinute sa dnevnog reda

Aktuelno

Poslanici Draško Stanivuković, Jelena Trivić, Ljubiša Krunić i Nebojša Vukanović prezentovali su ispred parlamenta Srpske nacrte dva zakona koji su skinuti juče sa dnevnog reda sedme redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske.

 

– Kažu da opozicija treba da bude kostruktivna, a kada nešto predložimo onda to skinu sa dnevnog reda NSRS. Zašto danas stojimo ispred NSRS, a ne u skupštini – upitao je Stanivuković.

 

On je kazao da Nacrt zakona o uzbunjivačima, koji je predložio, treba da zaštiti svaku osobu koja u institucijama ukaže na ono što nije dobro.

 

– Kažu imamo Zakon o zaštiti ljudi koji prijavljuju korupciju, ali ko štiti ljude koji upozore na piralen? Ko štiti ljude koji, kao insprektor Bandić, prijete smrću ljudima koji dođu u policiju. Na kraju čovjek koji je bio uzbunjivač i rekao javnosti šta se desilo, on je krivično gonjen za neovlašetno snimanje, a inspector prolazi bez kazne. To nije korupcija, ali taj čovjek je uzbunjivač – upitao je Stanivuković.

 

On je upitao i ko će zaštiti direktoricu Osnovne škole Miloš Crnjanski i mnoge direktore koji su možda bili uzbunjivači i ukazali na mobbing ili korupciju i slično.

 

Stanivuković je istakao da je i drugi predloženi zakon bio dobar, te upitao kome smeta da se u registru zaposlenih, pored svega piše i informacija o diplomama.

 

– Nećemo odustati od predloženih zakona. Svako ko kaže da opozicija samo kritikuje trebaju znati da mi i predlažemo. Gdje god možemo mi pokušavamo da promjenimo stanje u ovoj državi – kazao je Stanivuković i pozvao građane da ih podrže. Obećao je da će predložiti još mnoge zakone.

 

– Imamo set od još deset zakona koje planiramo da predložimo. Kad oni zatvore jedna vrata mi ćemo naći druga, a kada zatvore it a druga mi ćemo ući kroz prozor – poručio je Stanivuković.

 

Trivićeva je dodala das u oba zakona koje su predložili “pala” na Zakonodavnom odboru, a da zakon koji se ticao diploma nije čak proslijeđen ni jednom drugom tematskom odboru što je bruka i sramota NSRS.

 

– Svaki zakon, osim Zakonodavnog odbora, mora ići bar na jedan tematski odbor. Onaj odbor koji je nadležan za ta pitanja – kazala je Trivićeva i dodala da je ovo sumrak demokratije.

 

– Zašto se o diplomama ne smije pričati u NSRS? Zato što nosioci najviših funkcija u RS imaju lažne diplome ili ih kriju. Ak ne može u njoj, pričaćemo izvan skupštine. Neće me ućutkati dok god kraj mikrofona u NSRS stoji moje ime. Mogu da nas blate, mogu da nas ponižavaju ali nam ne mogu uzeti dostojanstvo – poručila je Trivićeva.

 

Ona je kazala da će isti zakon opet predložiti jer nikoga ne vrijeđa. Za NSRS je kazala da je to privatna institucija pojedinaca.

 

Vukanović je podsjetio da su na prošloj sjednici skinuli sa dnevnog reda još jedan njegov zakon. On kaže da je zakon o diplomama veoma važan ali dag a ne čudi što je odbijen ako se uzme u obzir da u Vladi Srpske sjedi ministar “Petar Đokić čija je diploma upitna”.

 

Vukanović kaže da u ovoj državi možete imati minister kojine znaju da rade svoj posao, stvaraju minuse i slično, ali da i dalje sjede u foteljama.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *