Politička kriza u BiH će potrajati dok se ne izjasni sud u Hagu

Aktuelno

Politička kriza u Bosni i Hercegovini, izazvana zahtevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, mogla bi da potraje najduže tri meseca.

Toliko će, prema procenama pravnih stručnjaka, trebati Međunarodnom sudu pravde u Hagu da se izjasni da li je zahtev za reviziju presude podnela ovlaštena osoba, u ovom slučaju Sakib Softić.

Podsećanja radi, predstavnici vlasti na nivou BiH iz Republike Srpske ranije su ocenili da bi kriza u BiH mogla da potraje sve dok se sud u Hagu ne izjasni o podnetom zahtevu za reviziju presude.

– Međunarodni sud pravde će u ovom predmetu imati dve faze. Prva je ispitivanje da li je zahtev podnelo ovlašteno ili privatno lice, kako je stav predstavnika RS. Ukoliko se utvrdi da ne postoji odluka kojom je imenovan legalni zastupnik BiH i ako se ne bi iznašlo takvo rešenje na narednoj sednici Predsedništva BiH, tada bi Sud mogao vrlo brzo odbaciti zahtev i to u roku dva-tri meseca. Međutim, ako se imenuje, recimo, novi agent, onda je to procedura koja će trajati i do dve godine – kaže za „EuroBlic“ pravnik Krstan Simić.

On veruje da će sve biti rešeno još u početnoj fazi ispitivanja legaliteta podnetog zahteva.

– Odluka kojom je Softić imenovan za zastupnika pre 15 godina nalazi se van pravne snage, a imajući u vidu i da nema odluke da se to pokrene, Sud će najverovatnije odlučiti da se postupak obustavlja odbacivanjem samog zahteva – kaže Simić.

Dok se bude čekao odgovor Međunarodnog suda pravde u Hagu, predstavnici Saveza za promene će učestvovati u radu izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH. Sednica Predstavničkog doma zakazana je za utorak, 7. marta, i u njenom radu će učestvovati poslanici iz SzP.

– Stav NDP i SzP je da ćemo prisustvovati sednicama, tako da ću ja biti u utorak na sednici, a verujem i poslanici SDS. Što se tiče samog načina rada, pošto nema parlamentarne većine, to znači da ćemo se baviti uglavnom pitanjima koji su od interesa za RS, a sve ostalo će biti na čekanju. Naravno, moraćemo pre sednice još da sednemo zajedno i vidimo šta je u dnevnom redu interes građana RS, jer nema smisla da trpe neka životna pitanja, poput promene zakona o akcizama, kreditnih sredstava za puteve i mostove i tome slično. Sve ostalo će biti ostavljeno za neka druga vremena – rekao nam je poslanik NDP u PD Momčilo Novaković.

Iz SNSD za sada zvanično ne otkrivaju hoće li njihovi poslanici u utorak biti u poslaničkim klupama.

– Savez za promene je očigledno pod hipotekom Bakira Izetbegovića i njihovo postupanje poslednjih dana pokazuje da mu očigledno vraćaju dug. Klub poslanika SNSD poštuje zaključke NS RS, poštuje institucije RS i u skladu sa zaključcima sa posebne sednice NS RS će se i ponašati – rekao je šef Kluba SNSD Staša Košarac.

Istovremeno, Bakir Izetbegović je juče izjavio da će razmisliti hoće li doći na današnje konsultacije Predsedništva BiH koje je sazvao predsedavajući Mladen Ivanić.

– Gospodin Ivanić će morati bolje da pripremi sednicu u odnosu na onu koja se održala prošle sedmice – poručio je Izetbegović.

Čolakovićeva danas u Sarajevu

Prema saznanjima „EuroBlica“, ambasadorka BiH u Holandiji Mirsada Čolaković trebalo bi danas da doputuje u Sarajevo na razgovor sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, nakon što nije dostavila njegovo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Crnadak je ranije uputio pismo Sudu u kojem je izneo svoj stav da je Izetbegovićev zahtev za reviziju nelegitiman, jer nije usaglašen u Predsedništvu BiH, ali ono, zbog opstrukcija u ambasadi, nije stiglo do te institucije.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *