Očekuje se još smjena u “Šumama RS”

Aktuelno

Prošle su dvije nedjelje od kako je premijer RS Radovan Višković najavio da će svi direktori šumskih gazdinstava koja su u minusu “morati da odu”, a deset gubitaša je još uvijek u foteljama i nema nikavih nagovještaja da bi mogli biti smijenjeni.

 

Sve se, podsjećamo, svelo na smenu v.d. direktora šumskog gazdinstva “Vučevica” u Čajniču, jednog od najuspješnijih direktora u “Šumama RS”, koji je čajničku šumariju izvukao iz dubokog minusa od 1,4 miliona KM, te na smjenu jednog jedinog gubitaša: donedavnog v.d. direktora ŠG “Borja” Teslić Miše Stojanovića. Očekivano, za njihove nasljednike imenovani su kadrovi SNSD: Marko Mičević, odnosno Stojan Božić.

 

Nakon toga, umjesto najavljene bure, uslijedilo je zatišje. Čak su i najavljene policijske i inspekcijske kontrole na terenu, kakve su provedene i prije tri mjeseca, navodno stopirane u posljednjem trenutku.

 

– To su racije, koje kreću u zoru, oko pet ujutru i usmjerene su na ilegalne pilane i na odvoz drvnih sortimenata, odnosno kontrolu kamiona. Iz nama nepoznatih razloga, to je prije nekoliko dana najvljeno, pa stopirano – kaže izvor Srpskainfo iz šumarskih krugova u istočnom dijelu Republike Srpske.

 

Gojković: Biće još kadrovskih promjena

 

V.d. generalnog direktora “Šuma RS” Slaven Gojković, međutim, kaže da su priče o stopiranim racijama, obične glasine.

 

– Za te vanredne kontrole unaprijed ne znam ni ja, kao diretkor preduzeća, pa tako niko ni u šumskim gazdinstvima nije mogao znati da je neka akcija planirana, pa stopirana. Takvih akcija smo već imali deset od maja do sada i biće ih još, a pripremaju se u strogoj tajnosti u saradnji za MUP-om i nadležnim ministarstvom, odnosno inspekcijom – kaže Gojković za Srpskainfo.

 

Poručuje takođe da, što se smjena tiče, još ništa nije gotovo, ali tvrdi da je premijer Višković, ustvari, poručio da će gubitaši “morati da odu do kraja godine”.

 

– Nekim ćemo direktorima, pogotovo onima koji su imenovani nedavno, dati još malo vremena da pokušaju popraviti situaciju. Međutim, kadrovskim promjena će biti još i to uskoro – rekao je Gojković, ali nije precizirao kojim se to direktorima drmaju fotelje.

 

Javnosti još nije poznato ni kojih je to 11 gazdinstava u minusu, ali se spekuliše se da su na listi gubitaša, između ostalih, i direktori šumarija u Kotor Varoši i Driniću, koji su kormilo ovih gazdinstava preuzeli prije manje od tri mjeseca, te rukovodioci u Loparama, Kalinoviku i Višegradu.

 

U rukovodstvu “Šuma RS” očekuju da će do kraja godine sve šumarije gubitaši isplivati iz minusa. Istovremeno, pritegli su finansijsku disciplinu, pa se sve šumarije moraju pridržavati redoslijeda u isplati: prvo porezi, doprinosi i naknade opštinama za korištenje šuma na njihovom području, pa tek onda isplate plata.

 

Marković: Otimaju od radnika, da bi sačuvali fotelje

 

U pojedinim gazdistvima plate kasne, ali se niko nije bunio. Problem sa platama nije od juče, tvrdi Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS” i dodaje da je stvarno stanje u ovom preduzeću gore od onog prikazanog u “papirima”.

 

– U nekim gazdinstvima su isplaćene tek julske palte, ali nama je veći problem što se ne poštuje cijena rada. Neka su gazdinstva prikazala da su uspješna, a uspešni su zato što ne zakidaju na platama, jer ih obračunavaju po cijeni rada manjoj od dogovorenih 130 KM. Navodno, to se knjiži kao dug prema radnicima, ali iskustvo nam pokazuje da se taj dug nikad ne nadoknadi, nego sve prođe po principu “ujeo vuk magarca” – kaže Marković i dodaje da su pošteniji oni direktori koji su priznali gubitke, od onih koji su uštimovali finansijski izvještaj, kako bi sačuvali fotelje.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *