Kolike su plate direktora javnih preduzeća u Srpskoj

Aktuelno Društvo

Najveću platu u javnim preduzećima iz sektora saobraćaja i veza ima direktor “Puteva Republike Srpske” Nenad Nešić i ona iznosi precizno 3.147,83 КМ.

 

Međutim, zavidna mjesečna primanja imaju i izvršni direktori u ovom javnom preduzeću, te tako plata izvršnog direktora za pravne poslove u “Putevima RS” iznosi 2.660 KM, izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove 2.695 KM, te izvršnog direktora za tehničke poslove 2.642 KM.

 

Podaci su ovo Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, a koje je na poslaničko pitanje Jelene Trivić (PDP), Narodnoj skupštini RS dostavilo podatke o platama direktora iz njihove nadležnosti.

 

Na osnovu tih analiza je vidljivo da je na drugom mjestu po visini plate direktor jednog od najvećih gubitaša u Republici Srpskoj – „Željeznica RS“.

 

Plata generalnog direktora „Željeznica RS“ Slavka Gligorića, koji je tek nedavno zasjeo u „vruću fotelju“ nakon što je dužnosti razriješen Zoran Ilinčić, iznosi 3.030 KM, dok su plate dva izvršna direktora u ovom javnom preduzeću po 2.530 maraka.

 

Gotovo ista mjesečna primanja ima i uprava preduzeća „Autoputevi RS“. Plata direktora Dušana Topića iznosi 3.000 KM, dok njegova tri „pomoćnika“, odnosno tri izvršna direktora za određene sektore, primaju po 2.500 KM.

 

Neto plata direktora „Pošta Srpske“ Miladina Radovića, koji je u ovom mandatu, nakon 12 godina suverenog upravljanja Jasminke Krivokuće, zasjeo na čelo ovog preduzeća, iznosi 2.707 maraka. Četiri izvršna direktora primaju svaki po 2.256 KM mjesečno, a radi se o izvršnim direktorima za pravne, opšte poslove, ljudske resurse i investicije, zatim za informaciono-komunikacione tehnologije i marketing, za ekonomske i računovodstvene poslove, te za poštanske i šalterske poslove.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *