Posebna sjednica Narodne skupštine RS

Aktuelno

Narodna skupština Republike Srpske posebnoj sjednici koja je upravo počela razmatra Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Srpske.

 

Dokument s više od 50 strana zvanično su predložile stranke vladajuće većine, a u njemu se govori o mijenjaju strukture BiH u odnosu na onu koja je potpisana u Dejtonu, kroz odluke visokih predstavnika, Ustavnog suda BiH, ali i kroz sporazume entiteta koji su, kako se navodi, potpisani pod pritiskom.

 

Programska deklaracija SDA, koja je bila povod za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, spominje se samo u jednom dijelu, kao primjer “bošnjačke agende” u BiH, počev od Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

 

U Informaciji se navodi da Republika Srpska treba da iskorist sve pravne i političke mehanizme da pokuša da vrati prenesena ovlaštenja, a kao jedna od mogućnosti predlaže se da Srpska razmisli o povlačnju iz sporazuma koji je, kao strana potpisala, poput sporazuma o formiranju jedinstvenog sistema indirektnog oporezivanja.

 

Ipak, očekuje se da će konkretne zaključke tek predložiti političke partije, na kraju rasprave koja bi, sudeći prema uvertiri, mogla da bude duga i „vatrena“ jer su političke partije vlasti i opozicije već ukrstile koplja na ovu temu.

 

Iz PDP i SDS su saopštili da je sjednica zakazana s ciljem obračuna vlasti s tim opozicionim partijama, i najavili „adekvatan“ odgovor. Zbog toga se ne očekuje jedinstven politički stav na sjednici Narodne skupštine koja je izazvala ogromno interesovanje javnosti.

 

U Narodnu skupštinu stigli su predsjednica Srpske Željka Cvijanović, srpski poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministri i premijer RS, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednici SDS i PDP, Mirko Šarović i Branislav Borenović, kao i počasni predsjednik PDP i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Za dnevni red je glasalo 55 poslanika, protiv tri, uzdržanih je bilo 18.

 

srpskainfo.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *