SIPA otkrila više hiljada nelegalnih diploma, uhapšen političar

Aktuelno

Nekadašnji visoki politički funkcioner i generalni sekretar političke partije A SDA (Stranka demokratske aktivnosti), Admir Hadžipašić, prema još nezvaničnim informacijama, uhapšen je jutros u velikoj akciji hapšenja lica koja su povezana s nezakonitim izdavanjem diploma za fakultete i srednje škole.

 

Radi se o akciji pod nazivom “Pero”, koju provodi Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH. Hadžipašić je, kako saznajemo, uhapšen u Cazinu, u prostorijama Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus”, čiji je direktor i jedan od osnivača.

 

Radi se o centru koji pruža usluge dokvalifikacija, prekvalifikacija i usavršavanja za više stručnih zanimanja, te organizuje kurseve njemačkog i engleskog jezika.

 

Hadžipašić je u dva mandata obnašao funkciju poslanika u Skupštini USK, a jedno vrijeme bio i njen predsjedavajući. Također, u jednom mandatnom periodu bio je i delegat ispred Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ostavku na sve političke funkcije, kao i na mjesto generalnog sekretara A SDA, podnio je nakon što se u javnosti pojavio videosnimak u kojem Hadžipašić, od jedne ženske osobe, traži seksualne usluge kako bi je zaposlio.

 

Sem njega, u toku akcije više osoba je uhapšeno na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

 

Akcija “Pero” je rezultat višemjesečne istrage koja je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih lica. Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

 

Prema riječima portparolke Tužilaštva USK Irene Marjanović-Čavkić osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.

 

– Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizovali – dodala je.

 

Budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

 

Pripadnici SIPA danas su izvršili pretrese na 12 lokacija širom BiH i uhapsili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada te će biti predati dalje u nadležnost tužilaštva. Pretresi su izvršeni na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

 

Akcija je pokrenuta zbog postojanja osnova sumnje u organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva USK i Kantonalnog suda USK.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *