Vještaci iz Banjaluke ne žele potpisivati nalaze sa Karanom

Aktuelno

Milan Srdić i Dalibor Nedić, specijalisti sudske medicine i vještaci u Zavodu za sudsku medicinu RS, uputili su dopis pravosudnim institucijama u RS, kao i Željku Karanu, direktoru Zavoda, da ne pristaju na potpisivanje nalaza i mišljenja zajedno sa Karanom, zbog, kako su naveli, sumnje u njegovu objektivnost.

 

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević i Memić, rekao je da je ovakva intonacija u pismu zanimljiva iz više razloga.

 

– Navodi se nepovjerenje, sumnja vezano za objektivnost, pa čak i manipulacija, a oni navode i da su spremni sve to obrazložiti. Ovo je dovoljan razlog da Tužilaštvo pokrene istragu. Ovo predstavlja okolnosti da nalazi nisu načinjeni u skladu sa dokazima. Meni je on interesantan zbog Davida Daragičevića, jer on je vršio vještačenje u ovom slučaju i to po naredbi tužiteljke Janković Biljane. U svom nalazu je naveo da je smrt nastala utapanjem, on spominje muljeviti sadržaj, a nije dao na analizu sadržaj koji je kako on tvrdi pronađen u tijelu – rekao je Feraget za Radio Sarajevo.

 

Ovakvo pismo ovih ljekara i samog Zavoda, postavlja pitanje zbog čega se vještačenja povjeravaju Zavodu, istakao je Feraget i dodao da je poznato da direktor Zavoda za vještaka uvijek određuje sam sebe.

 

 

– Ovdje ljudi koji rade u tom Zavodu ne žele da potpisuju nalaz i potrebno je da tužiocu objasne zašto, a to dovodi u pitanje čitav niz postupaka na kojima je radio Željko Karan. Postoje okolnosti koje pokazuju da je možda izvršeno krivično djelo – zaključio je Feraget.

 

Karan je za Nezavisne kratko rekao da su to “budalaštine” i “gluposti” koje ne namjerava komentarisati.

 

Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje je jedna od adresa na koju je upućen ovaj dopis, istakao je da će odgovoriti na njega te da će tada svima biti jasno o čemu se radi.

 

– Kakve veze ima to potpisivanje? Direktor tu samo udara pečat, to njih ništa ne pogađa. Oni hoće da vještače privatno i da rade tamo, na dva mjesta zarađuju i da idu na sud. Kad ja dam odgovor na to, biće jasno o čemu se radi. To su njihovi međusobni odnosi, svađaju se – to je njihov problem. Nećemo mi trpjeti ništa, imamo mi vještaka. Drugo, oni vještače, nema to veze sa Karanom, Karan ne vještači s njima u timu. Oni vještače sami, potpišu se, a on udari pečat Zavoda – rekao je Lepir za Nezavisne.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *