Ministarstvo istražuje slučaj otvaranja Ivanićevog pisma

Aktuelno

Utvrđivanje eventualne krivične odgovornosti ambasadorke BiH u Holandiji Mirsade Čolaković zbog skandala oko otvaranja diplomatske pošte bila je tema jučerašnjeg razgovora ministara Igora Crnatka i Dragana Mektića, saznaje „EuroBlic“.

Po tvrdnjama naših izvora, interni istražni tim Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH trebalo bi narednih dana da sprovede svoju istragu i utvrdi ko je otvorio pismo koje je Međunarodni sud pravde u Hagu nedavno uputio predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Od izveštaja “istražioca” MIP, zavisiće hoće li se utvrđivati i krivična odgovornost zaposlenih u Ambasadi BiH u Holandiji, pre svega ambasadorke Čolaković.

– Sačekaću izveštaj MIP, koji će biti krucijalan za dalje postupanje. Ukoliko budu postojale indicije da je reč o krivičnom delu, iniciraću kod Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokretanje istrage u vezi sa krivičnom odgovornošću zaposlenih u Ambasadi. Neovlašćenim otvaranjem diplomatske pošte povređeno je Ustavom zagarantovano pravo na tajnost pisma i zbog toga postoje elementi krivičnog dela. Insistiraću da se ovaj slučaj rasvetli do kraja – rekao nam je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Iz Tužilaštva BiH juče nismo dobili odgovor da li je pokrenuta istraga u vezi sa nezakonitim otvaranjem diplomatske pošte predsedavajućeg Ivanića i da li će zbog toga biti saslušani zaposleni u Ambasadi BiH u Holandiji. S druge strane, u SIPA su rekli da oni upravo čekaju na poteze Tužilaštva BiH, da bi mogli da reaguju.

– Prema dosadašnjim informacijama, MIP BiH je započeo svoju istragu i ukoliko prijave da ima elemenata krivičnog dela, SIPA će postupiti u saradnji sa Tužilaštvom BiH. Za sada nema nikakve prijave – rečeno je „EuroBlicu“ u SIPA.

Sud interesuje status agenta

Međunarodni sud pravde u Hagu uputio je posredstvom Ambasade BiH u Holandiji pisma trojici članova Predsedništva BiH od kojih je tražio da se izjasne o statusu bivšeg agenta BiH Sakiba Softića, koji je bez odluke Predsedništva BiH podneo zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Pismo upućeno Ivaniću stiglo je otvoreno, iako je naredio ambasadorki Čolaković da ga niko ne sme otvarati.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *