Novi Savjet ministara do kraja godine

Aktuelno

Do kraja iduće sedmice trebalo bi se potvrditi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarnoj skupštini BiH i visoki funkcioner SNSD Lazar Prodanović.

 

Prodanović je rekao kako je krajem prošle sedmice razgovarao sa šefom Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Sredojem Novićem na temu parlamentarnih komisija.

 

– Razgovarali smo na temu interesa delegata za određenim komisijama, ali nemam informaciju da li su imena dostavljena članovima Kolegijuma Doma naroda PS BiH. Mislim da će se tehnički ovih dana sve završiti, ne samo u Klubu delegata iz reda srpskog naroda već i u drugim klubovima – rekao je Prodanović.

 

Na pitanje kada građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati da u punom kapacitetu profunkcioniše Parlamentarna skupština BiH, Prodanović je odgovorio da je uvjeren kako će do toga doći do kraja decembra ove godine.

 

– Mislim da će iduće sedmice Zastupnički dom PS BiH potvrditi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Pretpostavljam da će prije praznika doći do potvrđivanja kompletnog saziva Savjeta ministara BiH. Postoji osnovanost da se konstituišu i zajedničke komisije oba doma PS BiH i stalne komisije Doma naroda PS BiH – kazao je Prodanović.

 

Inače, SNSD je dostavio imena svojih kandidata za stalna radna tijela Zastupničkog doma PSBiH, a u skorije vrijeme očekuje se da će biti kompletirane i komisije Doma naroda PS BiH (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije i Komisija za finansije i budžet) kao i zajedničke komisije oba doma (Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije, Zajednička komisija za administrativne poslove i Zajednička komisija za ljudska prava).

 

Prodanović je uvjeren da će Zajednički kolegijum oba doma PSBiH, a koji čine predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović i njegovi zamjenici Nikola Špirić i Bakir Izetbegović te predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto utvrditi članove zajedničkih komisija, ali i međunarodnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

 

– To bi bio pozitivan napredak u svakom smislu. To smo trebali uraditi prije godinu dana – rekao je Prodanović.

 

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine skoro godinu dana ne održava redovne sjednice što je rezultirali time da se u proceduri nalaze brojni zakoni i međunarodni sporazumi koji čekaju na razmatranje. Delegat iz reda SNSD smatra da je prioritetno usvojiti budžet institucija BiH za 2019. godinu, ali i budžet državnih institucija za 2020. godinu.

 

– Takođe, prioritetna je i ratfikacija svih međunarodnih sporazuma koji su dostavljeni Parlamentarnoj skupštini BiH. Ratifikacija tih sporazuma omogućiće korištenje sredstava svim sredinama u BiH koji su predmet tih međunarodnih sporazuma – rekao je Prodanović.

 

Zaključio je riječima kako je svakako potrebno ubrzati procese koji se odnose na evropske integracije u skladu s mehanizmom koordinacije i kako bi BiH imala posebno mišljenje Evropske komisije makar u prvoj polovini naredne godine.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *