KO ĆE UZETI VEĆU PROVIZIJU OD KINEZA
Luka Petrović od Đokića tražio 5.000.000 EUR za potpis!

Aktuelno

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović tražio od Petra Đokića 5.000.000 EUR da potpiše ugovor sa Kinezima o izgradnji hidroelektrana, vrijedan gotovo 100 miliona EUR

 

Uoči odlaska delegacije Vlade Republike Srpske u Peking, premijer Radovan Višković se javno pohvalio da će sa kineskim investitorima razgovarati o paketu važnih projekata.

 

-Otvoriću pitanje koje nikada kod nas nije otvoreno, a to je da u budžetu Kine postoje grant sredstva za BiH i Srpsku, i to odvojeno. Nikada nismo aplicirali za ta sredstva i želim da sa kineskim partnerima i prijateljima otvorim i to pitanje, najavio je pompezno Višković.

 

 

Međutim, ono što javnost nije saznala od premijera Viškovića i ministra energetike i rudarstva Petra Đokića prije odlaska u Peking jeste da je generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović postavio poseban uslov da bi potpisao najavljene sporazume i ugovore.

 

Prema izvorima Istinito, Đokić tvrdi da je Luka Petrović tražio proviziju od pet miliona EUR da bi stavio svoj paraf u ime Elektroprivrede RS na ugovor o najavljenoj izgradnji hidroelektrana, u suprotnom, ništa od odlaska u Peking!

 

Iznenađen ovako bahatim stavom prvog čovjeka Elektroprivrede, koji je i generalni sekretar SNSD, Đokić se za pomoć obratio Goranu Suvari, provjerenom ekspertu za rješavanje ucjena i prijetnji, okorjelom kriminalcu bliskom vladajućim strukturama u Republici Srpskoj.

 

Suvara se po odlasku delegacije Republike Srpske u Peking javno obratio Đokiću, Petroviću i Viškoviću, pitajući ih zašto bi on rješavao njihove sporove!

 

– Zašto opet mene pozivate da rješavam vaše političke sukobe?! Zašto mene zovete da smirujem vašu pohlepu? Zašto Petre Đokiću ti misliš da ja mogu riješiti slučaj sa Kinezima, ugovor vrijedan 100 miliona? Idete ti Luka i Radovan i vi sad očekujete da ja rješavam vaše međusobne sukobe?!

 

Ti Petre si zvao, zvao si mog čovjeka da sjedne s tobom, da bi kontaktirao sa mnom. I tražio si od njega da ja riješim vaš unutarstranački sukob. Naravno da sve imam zadokumentovano, sjedili ste 58 minuta. Zašto mislite da bih ja to rješavao? Zašto mislite da sam ja taj?!

 

 

Da, ja sam nekad rješavao sve radi mira u kući, jer sam vjerovao da vam je Republika Srpska svetinja. Međutim, iz ovog tvog izlaganja koje traje 58 minuta, svima će biti jasno koliko vi volite Republiku Srpsku.

 

Čućemo se ja i ti Petre još, čućemo se, naravno, ja i Luka, čućemo se ja i Radovan Višković, zato što vi to tražite! – poručio je Suvara na kraju.

 

Delegacija Vlade Republike Srpske, koju čine premijer Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, trebalo bi da sa kineskim partnerima u Pekingu potpiše ugovor o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici. Realizacija ovih ulaganja bi trebalo da počne na proljeće iduće godine, a vrijednost investicije zajedno sa projektima mimo energetike, iznosila bi najmanje 170 miliona KM.

 

U okviru posjete Narodnoj Republici Kini, Višković je, kako prenosi RTRS, u više odvojenih susreta razgovarao sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (AVIK), predstavnicima Vlade Pekinga, kao i sa predstavnicima kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija (KATIK).

 

-Očekujemo da parafiramo i prvi sporazum oko izgradnje tri hidrocentrale na rijeci Bistrici, to je sada preko 45 megavata vrijednosti oko 90 miliona vera, ključ u ruke. Isto tako kao paket toj izgradnji razgovarali smo i o fabrici metalnih cijevi velikog profila koja bi se gradila u Foči, rekao je Višković za RTRS.

 

Kinezi navodno obećali avion za Aerodrom Trebinje

 

Đokić je iz Pekinga potvrdio zainteresovanost kineskih partnera za izgradnju hidroelektrana u Republici Srpskoj, a očekuje i njihov pozitivan stav za izgradnju jedne cementare i fabrike cijevi posebne namjene.

 

-Potpisaćemo i memorandum o zajedničkom radu na izradi studije za izgradnju aerodroma u Trebinju, izjavio je Đokić za RTRS, koji boravi u Kini sa delegacijom Vlade Republike Srpske, predvođenom premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *