Čović i Izetbegović sastanak završili bez dogovora

Aktuelno

Predsjednici SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović obratili su se danas medijima nakon sastanka delegacija ove dvije stranke u zgradi Parlamenta BiH.

 

Lider SDA je kazao da postoje razmimoilaženja između dvije stranke, ali da se stvari drže stabilno.

 

– Vrijedno je uvijek razgovarati jer za teška pitanja potrebno je imati 10 ili 20 sastanaka, da bi nakon 21 došao rezultat. U SDA smatramo da bi sa imenovanjem Vijeća ministara trebalo krenuti u restruktuiranje federalnog nivoa vlasti, dok HDZ tako ne smatra. Sutra ću na sastanku sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a i Željkom Komšićem tražiti to – kazao je Izetbegović.

 

Istakao je da su dvije delegacije i po pitanju presude Sejdić-Finci imali razgovore.

 

– U vezi presude po apelaciji Bože Ljubića ima pomaka, ne bih mogao govoriti o suštini, ali stvari se kreću – kazao je Izetbegović.

 

Dodao je da se oko pitanja Mostara dvije stranke ne slažu.

 

– SDA smatra da sa Mostarom treba požuriti jer su lokalni izbori za 10 mjeseci. Nismo se dogovorili, a smatram da bi tu trebala učestovati i međunarodna zajednica – dodao je lider SDA.

 

Naglasio je da hrvatski predstavnici insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, a da Bošnjaka kojih ima 50 posto u državi, nije zastupljeno u tom procentu ni približno.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su kada je u pitanju Vijeće ministara svi pretaktizirali.

 

– Svoje smo stvari uradili i predložili kandidate, a kasnije ćemo se s partnerima dogovoriti oko čega možemo, a tamo gdje ne možemo, stvari ostavljamo gdje su i sada – rekao je Čović.

 

Istaknuo je da su ključne teme razgovora bile Predsjedništvo, Dom naroda i Grad Mostar, te da je promjena izbornog zakona ključna tema.

 

– Prošle sedmice kad smo sjedili sa međunarodnim predstavnicima u Ambasadi SAD iznijeli smo taj stav. Jasmo smo tada kazali da će izbori u Mostaru biti održani. Istovremeno umjereni sam optimista da možemo naći dogovor oko Predsjedništva i minimum koji možemo prihvatiti kao dio dogovora je da Hrvati mogu birati svog letimitnog predstavnika i time ne moramo ugroziti bilo kakve odluke Ustavnog suda – kazao je Čović.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *