Na samitu u Sarajevu glavne teme projekti i povezivanje

Aktuelno

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić doputovao je u Sarajevo gde će danas učestvovati na sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana. Jedna od glavnih tema samita biće izgradnja autoputa od Niša do Prištine.

Ovim infrastrukturnim projektom trebalo bi da se čvršće poveže trenutno možda i najnestabilniji deo Balkana, a opširnije o ovoj, jednoj od glavnih tema na današnjem samitu, pročitajte u štampanom izdanju lista “Blic”.

Autoput Niš-Priština jedan je od ključnih projekata, između ostalog i zbog izuzetne zainteresovanosti nemačke kancelarke Angele Merkel za njega.

Domaćin sastanka je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, a prisustvovaće mu i evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han, kao i predstavnik Vlade Italije, naredne zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Zvizdić je uoči skupa potvrdio da će glavne teme biti regionalni projekti i povezivanje, i precizirao da će biti reči o transportnoj i energetskoj infrastrukturi.

– Zajedno sa predstavnicima EU ići ćemo na jačanje regulatornog okvira i na formiranje jedinstvenog tržišta od prostora Zapadnog Balkana, kako bismo imali bolje kapacitete i ambijent za privlačenje stranih investicija – objasnio je on.

Vučić je posle razgovora sa Merkel potvrdio da ga je kancelarka zamolila da prenese određene poruke Hanu, koje se, kako je rekao, tiču “razvoja različitih projekata o kojima smo pričali i sa BiH, i sa Prištinom i sa Albanijom…”.

Dopala joj se, primetio je, njegova inicijativa za formiranje regionalne carinske unije. Merkel želi da Srbija aktivnije uđe u realizaciju autoputa Niš-Priština, a da komesar Han to dogovori u četvrtak u Sarajevu sa ostalim premijerima.

Premijer Vučić je juče po dolasku u Sarajevo poručio da je važno da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, kao i da će se danas razgovarati o konkretnim stvarima, uz želju da se vidi što više konkretnih projekata. Vučić je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač, a dodao je i postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

Ovo je inače prva poseta premijera Srbije Sarajevu, nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev dela Bošnjaka, koji je inicirao lider SDA Bakir Izetbegović, o reviziji presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, iz 2007.

Iako je ova poseta označena kao visokorizična, Vučić je nije dovodio u pitanje.

Han ističe za “Politiku” da nema sumnje da će viši stepen ekonomske integracije učiniti zapadni Balkan atraktivnijim i konkurentnijim.

Komesar za proširenje smatra da bi države ovog dela Evrope, koji je na putu ka članstvu u EU, trebalo da usklade svoj trgovinski sistem i uklone sve interne barijere kako bi se poboljšali kretanje kapitala i radne snage, trgovina robom i uslugama, što su osnovne četiri slobode zajedničkog tržišta.

Berlinski proces pokrenut je, upravo na inicijativu kancelarke Merkel, 2014. s ciljem jačeg povezivanja država Zapadnog Balkana i nekih od uticajnih članica EU-a, s prvenstvenim ciljem poboljšanja regionalne saradnje na planu infrastrukture i ekonomije.

Jedan od ključnih akcenata Berlinske konferencije je da ciljeve treba realizovati putem jasno utvrđenih regionalnih projekata, koji bi bili realizovani u preciziranim vremenskim rokovima a uz finansijsku pomoć Evropske komisije i država članica EU.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *