Milorad Dodik se javno odrekao ideje o otcjepljenju Republike Srpske! (VIDEO)

Aktuelno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući u programu sarajevske Face TV, rekao je da sigurno neće biti secesije ili otcjepljenja Republike Srpske i da se ne vode nikakve aktivnosti na tom planu.

-Na dnevnom redu u Republici Srpskoj sigurno nije secesija ili bilo kakve aktivnosti vezano za otcjepljenje, mada smo mi nezadovoljni našim statusom, naglasio je Dodik.

On je objasnio da je razgovarao sa važnim zvaničnicima i da referenduma o secesiji Republike Srpske neće biti.

-Referendum i bilo koje aktivnosti vezano za secesiju Republike Srpske nisu na dnevnom redu i savršeno to dobro znaju oni koji napadaju mene i Republiku Srpsku, i da se mi time ne bavimo, rekao je Dodik i dodao da je “izraženi stav političke partije daleko od bilo kakvih aktivnosti na tom planu”.

Na pitanje Senada Hadžifejzovića da li se ideje o referendumu odriče iz straha od međunarodne zajednice, ili samo “folira”, Dodik je rekao: “Vama u Sarajevu od toga neće biti ni bolje ni gore!”

-Što se tiče toga – da li foliram il’ moram, ja se bavim politikom i u tom pogledu mi je veoma jasno da ni jedna aktivnost koju bi vodio ne smije da dovede do nasilja, i ja sam spreman da se u suštini odreknem svake aktivnosti koja bi mogla da izazove nasilje, kazao je Dodik.

{youtube}J1sOD0FRKUs{/youtube}

Ovo je prvi put da je Milorad Dodik javno pobio sve dosadašnje izjave o navodnoj spremnosti Republike Srpske da organizuje referendum o osamostaljenju.

U intervjuu za “Glas Srpske” Dodik je početkom ove godine rekao da će njegova stranka (SNSD) istrajati na ranijoj odluci o raspisivanju referenduma o nezavisnosti RS, što je moguće očekivati najranije 2018. godine.

-Ako bude šanse da idemo na referendum o samostalnosti, to ćemo uraditi, ali ako ne bude u pogledu okruženja, nećemo biti iracionalni, prolongiraćemo, ali nećemo odustati od te ideje, izjavio je Dodik.

Podsjećamo, na na 5. Saboru SNSD u aprilu 2015. godine usvojena je Deklaracija koja predviđa referendum o osamostaljenju Republike Srpske, ako joj ne budu vraćene sve dejtonske nadležnosti.

-Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske, navodi se u Deklaraciji SNSD.

Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *