Kasipović poručio radnicima ŽRS da prekinu štrajk glađu i obećao isplatu

Aktuelno

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade Republike Srpske, pozvao je danas radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu te obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene određene naknade za topli obrok i prijevoz zaposlenim u tom preduzeću.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturisanja Željeznica RS, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

“Rješenje za Željeznice RS je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka” – kazao je Kasipović novinarima u Banjaluci.

U štrajku glađu trenutno je 28 radnika Željeznica RS, 16 u Doboju i 12 u Banjaluci, izjavio je ranije predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.

Radnici tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu platu i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima.
Naglasio je da ne štrajkuju glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna zakonom definisana primanja.

“Topli obrok i prijevoz nismo primili godinu dana. Zbog toga štrajkujemo” – rekao je Marin.

Radnicima Željeznica RS se ne isplaćuju ni izvršne presude.

Oko 2.000 zaposlenih, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Kasipović tvrdi da Ministarstvo pravde RS nije, niti će uticati, na izvršavanje bilo koje presude.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *