Dodik: Sljedeće sedmice novi Zakon o ustavnom sudu BiH

Aktuelno

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će sljedeće sedmice u Parlamentarnu skupštinu BiH biti upućen prijedlog novog Zakona o Ustavnom sudu BiH prema kojem, kako je ranije zatraženo iz Srpske, neće biti stranih sudija.

 

Dodik je ovo najavio danas nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke u Banjoj Luci, a nakon jučerašnjeg sastanka koji je imao i sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, koji takođe podržava novo zakonsko rješenje za Ustavni sud BiH.

 

“Razgovarali smo juče sa HDZ i već naredne sedmice ćemo zajedno predložiti zakon na nivou PS BiH koji reguliše ovo pitanje, da se nađe mehanizam zamjene i način izbora domaćih sudija i redefiniše način odlučivanja Ustavnog asuda koji ne može da ostane ovakav,” rekao je Dodik.

 

Dodik je posljednju odluku Ustavnog suda BiH koja se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a čiji je član 53. proglašen neustavnim, ocijenio kao „krivično djelovanje“, a ovaj sud nazvcao „nakaradom svih nakarada“

 

“Ovo je ustavna i politička malverzacija sa RS. Ovo je prešlo crvenu liniju našeg odnosa. Ovaj Ustavni sud BiH je nakarada svih nakarada pravnog sistema u kojem djeluju tri sudije stranci. Ovo je krivično djelovanje sudija Ustavnog suda BiH i pod političkim je uticajem centara moći iz Evrope i svijeta i protiv je RS,” rekao je Dodik.

 

Objasnio je još jednom posljednju odluku koja je donesena na sastanku predstavnika iz RS kod predsjednice RS Željke Cvijanović u Banjoj Luci 12. februara, da se obustavi učešće u donošenju odluka predstavnika iz RS na organima BiH. Rekao je i da je ovo bio prijedlog opozicionara iz RS, te da je to podržano, iako tvrdi da je SNSD imao još „rigoroznije“ prijedloge.

 

“Svugdje gdje možemo da odmah zaustavimo bilo kakvo donošenje odluka, a tamo gdje moramo da učestvujemo u odlučivaju, da glasamo protiv i da koristimo mehanizme koje imamo po zakonu i Ustavu,” kazao je Dodik.

 

Objasnio je da bi u suprotnom, u slučaju da se ne učestvuje u radu, mogla automatski praviti nova većina.

 

“Nijedna odluka neće proći u Domu naroda i Predstavničkom domu BiH,” kategoričan je Dodik.

 

Podsjetio je da je danas u Domu naroda PS BiH od pet poslanika, četiri iz SNSD su glasala protiv kako je dogovoreno, a jedan iz SDS je bio suzdržan (Mladen Bosić op.a.).

 

Podvukao je da se ne radi i blokadi institucija BiH, te da danas u Parlamentu BiH sjede poslanici iz RS.

 

“Idemo tamo i govorimo naš stav. Biću tamo gdje budem morao na sjednicama Predsjedništva BiH. Ja ne blokiram, ali imam pravo na svoj demokratski stav,” kazao je Dodik.

 

“Posljednom odlukom Ustavnog suda BiH je obuhvaćeno 90 hilljada hektara, što je teriotirja Trebinja i narušava se teritorijalna organizacija 49 – 51 odsto,” kazao je Dodik.

 

Rekao je i da postoji definisano da nakon pet godina od potpisivanja Dejtonskog sporazma, PS BIH može da riješi „pitanje stranaca na drugi način“, te da je to pokušano nekoliko puta ali da nije bilo saglasnosti SDA.

 

U nekoliko navrata je podvukao da je pređena linija i pozvao „javnost da stane iza jedinstvenog stava iz RS“.

 

Naveo je i da je sinoć pozvao ambasadora zemalja Kvinte i da je tu bio i ruski ambasador.

 

“Rečeno im je jasno da je pređena crvena linija, i da prioritet nije ni EU ni bilo koje drugo, nego sudije Ustavnog suda BiH. Kada to riješimo, nastavljamo dalje… Ako stoji sedam dana ili sedam mjeseci – OK, ali ako stoji sedam godina, onda vjerovatno neće ni biti BiH,” kazao je Dodik.

 

Dodao je i da „čaršija u Sarajevu već dugo bruji o tome kako su neke sudije na plati kod njih“.

 

“Po onome kako djeluju, očigledno je istina,”istakao je.

 

Komentarišuići djelovanje predsjednika Visokog – sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije, Dodik nije precizirao šta „od njega očekuje“, ali je pozdravio njegove zadnje izjave.

 

“I on je napadnut samo zato što je Srbin i što brani da se u pravosuđe BiH uvlače nepravne stvari. Njegovo utočište i ishodište je RS. Ne tražim lično ništa od njega, nego govorim o politikama,” dodao je Dodik.

 

Naveo je i da sudije iz RS u Ustavnom sudu BiH rade težak posao, i da su „manjina koja se mrzi“.

 

“Oni rade težak i odgovoran posao, i oni su predstavnici iz RS i vjerujem da će i oni to tretirati kao i drugi. Narod nema šta da se sekira, ovo je politička tuča i borba, malo će duže trajati ali neće koštati ništa,” rekao je.

 

Pozvao je na kraju na „dijalog“, ali i podvukao :

 

“Ako se prema nama budu preduzele neke mjere i mi ćemo preduzimati naše, unilateralne mjere – zaključio je.

 

mondo.ba

Tagged