Đokić u panici nakon otkazivanja sastanka SP – SNSD

Aktuelno

Sastanak delegacija SNSD i SP koji je trebalo da bude održan danas je otkazan od strane SNSD-a koji je saopštio da će “obavijestiti javnost o eventualnom naknadnom terminu”.

 

Sastanak delegacije dvije koalicione stranke inicirao je predsjednik SP Petar Đokić, a kako ističu naši izvori bliski ovoj partiji, Đokić je inicirao sastanak kako bi tražio da se ne raspakuje koalicioni sporazum, odnosno da sa trenutnim kapacitetom u NSRS (tri poslanika) zadrži postojeći udio u vlasti bar do lokalnih izbora.

– Đokić je planirao da sa sobom vodi Slobodana Protića, Živka Marjanca i Dalibora Stevića, kao i preostala dva poslanika, Srđana Todorovića i Ristu Marića. Glavni argument na osnovu kojeg bi tražio da se ne raspakuje koalicioni sporazum je to što je bio vjeran partner kao i što je 2014. odbio ponudu opozicije da bude premijer, čime je, kako tvrdi, spasio i Dodika i koaliciju. Sada mu je glavni cilj da moli da se ne raspakuje sporazum i da se ne poštuje osnovni princip sporazuma, a to je postotak učešća u skupštinskoj većini. Pošto nije uspio da “kupi” još jednog poslanika i napravi klub, odlučio je da igra na kartu prošlih vremena i usluga koje je činio Dodiku i SNSD. Međutim, kako je SNSD otkazao sastanak, tako je nastupila panika i kod Đokića, ali i u užem krugu njegovih saradnika, od kojih pojedini već traže angažmane u drugim partijama, jer im je Đokić obećao da će danas riješiti sve probleme – kaže naš izvor.

 

Petar Đokić se našao u problemima kada su četiri od sedam narodnih poslanika zatražili njegovu ostavku sa mjesta ministra i sa mjesta predsjednika partije zbog mnogobrojnih afera koje se vežu za njegovo ime. Đokić je poslanike isključio iz partije i raspustio Gradski odbor Banjaluka, a poslanici su zatim formirali SPS – Socijalističku partiju Srpske i krenuli u osnivanje gradskih i opštinskih odbora, praveći ih uglavnom od dojučerašnjih članova SP, što je Đokića natjeralo u tešku defanzivu.

 

Pošto teško gubi na terenu, Đokić se odlučio za poslednju slamku, a to je da moli Dodika i SNSD da mu sačuvaju pozicije i da se umjesto njega obračunaju sa novom partijom koja je na dobrom putu da “proguta” SP. Ramije je to već pokušao da predsjednicima drugih koalicionih partija, ali ni od kog nije dobio podršku. Razlog tome je što koalicioni partneri već duže vrijeme upozoravaju da je Đokić najslabija tačka koalicije, pogotovo zbog činjenice da uporno postavlja nekompetentne kadrove, da je umiješan u očigledne zloupotrebe sa koncesijama, te da je jedini ministar sa izmišljenom diplomom u regionu, Evropi, a vrlo moguće i u svijetu.

 

Sve to se dešava u trenutku kada je izvjesno da će se na dnevnom redu NSRS naći izuzetno važna pitanja, gdje je koaliciji potrebna komotna 2/3 većina. Izvjesno je i da će se ići sa Aneksom na Sporazum o koalicionom djelovanju, kao i da će se na osnovu zastupljenosti u skupštinskoj većini ići u novu raspodjelu u izvršnoj vlasti, od čega najviše strijepi upravo Petar Đokić. Od sadašnjih 12,28% učešća u izvršnoj vlasti, SP bi sa tri poslanika ostao bez 7,017%, koji bi pripali novoformiranoj SPS, a to bi za Đokića značilo i potpuno utapanje SP u SPS i nestanak sa političke scene.

 

Đokić je takođe donedavno izjavljivao kako je u koaliciju donio 56.000 glasova, ali je ubrzo odustao od tog argumenta, jer jednostavnom analizom glasova da se utvrditi da većinu tih glasova nose upravo oni koje je Đokić isključio iz partije i koji su osnovali SPS.

 

Pored Đokićevog SP, Aneks na koalicioni sporazum uticaće i na DNS, koji je u međuvremenu ostao bez Milana Radovića. Ranije je DNS-u ustupljena pozicija sekretara za izbjegla i raseljena lica, što je u rangu ministra, a slično je prošao i DEMOS koji je dobio funkciju direktora Elektro Pale. Radović je napustio klub DNS, čime se koalicioni kapacitet DNS umanjuje na 12,5%, a SNSD-ov uvećava na 55,36%, a skupštinsku većinu sada čine 56 umjesto ranijih 57 narodnih poslanka.

 

Istinito

 

Tagged