Bosić: Akcize na gorivo građane će godišnje koštati jednu platu

Aktuelno

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je u Dnevniku BN televizije da se uvođenjem akciza na gorivo radi o novom nametu koji će neke građane Republike Srpske koštati i do jedne plate na godišnjem nivou.

“Poskupljenjem goriva poskupiće i druge namirnice i to je puno za građane i nije mi jasno zašto su i oni ravnodušni”, rekao je Bosić.

Potvrdio je da mu nije jasno otkud sada da se ponovo pojavi usvajanje seta zakona o akcizama u Domu naroda i to, u hitnoj proceduri, kada za to nema uslova.

“Maske su pale i očito je da pare trebaju onima koji su Republiku Srpsku doveli u bezizlaznu ekonomski situaciju”, rekao je Bosić, naglašavajući da još nije dobio nikakav materijal za novu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, koja to treba ponovo da razmatra po hitnoj proceduri.

“Iznenadio sam se otkud Miloradu Dodiku te informacije i zašto onakav smijeh kada se pojavio novi set zakona o akcizama. To je ozbiljna stvar i tiče se života svih građana”, rekao je Bosić, dodajući da će se vidjeti kako će to proći u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Očekujem da će u ponedeljak stvari da budu jasnije”, rekao je Bosić, naglašavajući da predpostavlja sa kim je Milorad Dodik to sve dogovorio.

“Ovo je način da se korumpirane vlasti dočepaju novih kredita i para zavlačenjem ruku u džepove građana”, rekao je Bosić.

“Naša dužnost je da zaštitimo građane, Zašto su i oni ravnodućni, zašto nema reakcija nije mi jasno”, kaže Bosić, navodeći da ispada da je jedino stalo da ne prođu ovi zakoni SDS-u i Savezu za promjene.

“Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv ovog, iako smo ostali usamljeni”, rekao je Bosić, dodajući da nije tačno da su ove akcize sastavni dio reformske agende.

Tvrdi da u reformskoj agendi samo stoje akcize na alkohol i duvan i to da se pomogne zdravstvenom sektoru.

Naglašava da je pored domaćih elita, koji na ovaj način spašavaju bankrote budžeta, stalo i međunarodnim predstavnicima da dođe do poskupljenja goriva pa vrše velike pritiske na poslanike da to prođe u parlamentarnoj proceduri.

“Njihov interes je da budu sigurni da će krediti MMF-a i drugih finansijskih institucija, koje su dali vlastima, biti vraćeni, a domaćim političarima , prije svega Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću. da dođu do para jer su budžeti prazni”, rekao je Bosić.

Konstatuje da su sve maske pale i da se vodi borba oko kapitala i para.

“Interes stranaca je da daju kredite i da oni budu vraćeni, a vladajućih elita da spasu budžete, koje su doveli do bankrota. Njih ne interesuje što će to da vraćaju građani i buduće generacije”, kazao je Bosić, gostujući u Dnevniku BN televizije.

Potvrdio je da parlamentarne većine na nivou BiH očito nema, ali ne vjeruje da će doći do prekompozicije vlasti.

BN TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *