Proglašeno vanredno stanje u Srpskoj zbog virusa korona

Aktuelno

Narodna skupština Republike Srpske danas je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije usljed korona virusa 2019-nCoV.

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

 

“Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike”, saopšteno je nakon sjednice.

 

Takođe, u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 118/08), propisano je da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

 

Sjednici, koja je održana sa maksimalnim zaštitnim mjerama, su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Republike Srpske.

 

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost.

 

Dvanaesta posebna sjednica je zakazana na zahtjev Vlade Republike Srpske, a Kolegijum Narodne skupštine je odlučio da bude održana u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, kako bi zbog aktuelne situacije izazvane virusom COVID – 19, bila omogućena potrebna distanca između učesnika zasjedanja.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *