Virusom korona zaraženo još četvoro lica u RS, izliječeno 167

Aktuelno

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić saopštio je da su još četiri lica u Republici Srpskoj pozitivna na virus korona, a da se od bolesti izazvane ovim virusom do sada oporavilo 167 osoba. Ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj trenutno je 425.

 

– U protekla 24 časa obavljena su 263 testiranja. U Banjaluci je testirano i osoblje iz jednog od staračkih domova, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

 

On je naveo da je najviše oporavljenih iz Banjaluke – 113, dok ih je 10 iz Laktaša, a osam iz Kozarske Dubice.

 

Šeranić rekao je da su mjere koje je Republika Srpska preduzela s ciljem sprečavanja širenja virusa korona dale rezultat i da je bar za sada izbjegnut italijanski i španski scenario.

 

– Odlučnost tima koji rukovodi ovom situacijom doprinijela je da se nalazimo u povoljnoj situaciji. Podaci koje trenutno imamo pokazuju da smo sigurno za sada izbjegli italijanski i španski scenario. Međutim, epidemija može biti veoma varljiva i kada bi se virus pojavio u nekoliko domova za stara lica slika bi se drastično promijenila, napomenuo je Šeranić.

 

Istakao je da je trenutna epidemiološka situacija u Srpskoj dobra, ali bez obzira na to što pojedine države relaksiraju svoje mjere, to nije odgovarajuće u ovom trenutku.

 

– Imamo osobe koje ne mogu jasno da utvrde kontakt u smislu zaraze zbog čega smo pooštrili mjere, te je nošenje rukavica i maski obavezno. Od našeg ponašanja zavisi koliko će sve ovo trajati, a moramo pratiti i šta se događa u regionu, jer sve to može da dovede do promjene toka epidemiološke krivulje, što nam nije cilj. Treba da i dalje držimo ovaj nivo budnosti, rekao je Šeranić za “Glas Srpske”.

 

On je napomenuo da, i kada budu relaksirane trenutne mjere, život neće biti identičan kao što je bio prije epidemije.

 

– Moraćemo svi da se naviknemo na mjere lične zaštite i da nastavimo da se ponašamo odgovorno i oprezno. I tokom ljeta i jeseni moraćemo da se prilagodimo na ovu ličnu zaštitu kao što je nošenje maski. Češka jeste išla u relaksiranje mjera, ali je ostavila obavezu nošenja maski, tako da ćemo sigurno ići u tom pravcu. Kada budemo relaksirali mjere za uslužne djelatnosti, kao što su frizerski saloni, pitanje je kakvu će vrstu zaštite ta lica morati da nose da bi pružala usluge, naglasio je Šeranić.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *