Sudiju Branka Perića kritika pravosuđa koštala tužbe

Aktuelno

Kancelarija disciplinskog tužioca podnijela je tužbu protiv Branka Perića, sudije Suda BiH i jednog od najvećih kritičara pravosuđa u Bosni i Hercegovini, zbog kolumne objavljene u “Nezavisnim novinama” prije više od dvije godine.

Tužba protiv Perića podnesena je na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH, a nakon što je disciplinski tužilac izvršio istragu utvrdio je da postoji dovoljno dokaza da je Perić počinio povredu dužnosti.

S obzirom da je “sporna” kolumna objavljena u februaru 2015. godine, pravo pitanje je zbog čega je disciplinskom tužiocu ili Udruženju žrtava i svjedoka genocida trebalo toliko vremena i zašto se baš sada podiže tužba protiv Perića, možda i jedinog nosioca pravosudne funkcije koji već godinama u svojim kolumnama i javnim nastupima upozorava na anomalije u pravosuđu i otvoreno govori o pojedincima, njihovim nesposobnostima, vezama sa politikom, itd.

Sa Perićem u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se i pored brojnih nastojanja nije javljao na mobilni telefon, a kako nezvanično saznajemo njemu je disciplinski tužilac nudio nagodbu, odnosno da pristane na “neku” minimalnu kaznu zbog kolumne koju je napisao.

Inače, u “spornoj” kolumni, kako je navedeno u prijavi, Perić je javno pozivao na optuživanje generala Armije BiH, u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima. Zbog ove rečenice u Udruženju žrtava i svjedoka genocida smatraju da Perić direktorno subjektivno, pristrasno i neprofesionalno krši osnovne principe pravosudne profesije, čime diskredituje i omalovažava institucije Tužilaštva i Suda BiH, te sugeriše šta bi to Tužilaštvo trebalo da radi.

Ovom udruženju sporna je rečenica:

“Bilo bi ohrabrujuće i za politiku i za pravosuđe da se umjesto potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe u javnosti pojavio tužilac koji je potpisao optužnicu protiv generala Armije BiH, u čijoj su zoni ratne odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima. Ali na to će se, kako stvari stoje, još čekati. Koliko?”.
Da u prijavi protiv Perića ima politike, a i želje da se kao najveći kritičar pravosuđa ušutka govori i činjenica da je udruženju koje je podnijelo prijavu sporna i rečenica da u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije BiH, kao i da su “danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine koji su im davali političku podršku”.

Podsjećanja radi, Perićeva kolumna nastala je nakon medijskih nastupa Mirsada Kebe, tadašnjeg potpredsjednika FBiH, koji je optužio SDA i najuže rukovodstvo te stranke da prikrivaju zločine nad Srbima od strane mudžahedina. Kebo je krajem 2014. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog sumnje o počinjenim ratnim zločinima u Vozućoj protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića, aktuelnog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prijava protiv Džaferovića je odbačena, a protiv Mahmuljina je u toku postupak pred Sudom BiH za zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El Mudžahedin” u Vozući.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *