Višković najavio ukidanje vanrednog stanja

Aktuelno

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi vanredno stanje moglo da bude ukinuto do kraja maja ako epidemiološka situacija ostane na sadašnjem nivou.

 

Višković je ocijenio da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj posljednjih 10 do 15 dana dobra, jer nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih, već je prisutno linearno kretanje, što je odraz mjera koje su preduzete u proteklih mjesec i po dana.

 

“Ako bi situacija i poslije vaskršnjih praznika ostala na ovom nivou, kao što procjenjujemo i struka i mi u Vladi, onda možemo očekivati da oko 10. maja počnemo relaksirati naše mjere. Neke ćemo vjerovatno relaksirati i poslije vaskršnjih praznika jer sve naše mjere važe do 27. aprila”, naveo je Višković.

 

Govoreći o proširenju ograničenja kretanja za vrijeme vaskršnjih praznika, Višković je naglasio da su razgovarali sa ljudima iz struke i crkvenim velikodostojnicima.

 

“Imamo vezana četiri neradna dana, a da ne bi došlo do širenja virusa korona, struka nam je sugerisala da proširimo ograničenje kretanja. Pošto i za prvomajske praznike imamo tri vezana neradna dana vjerovatno ćemo i u tom periodu proširiti mjeru ograničenja kretanja. Ne smijemo pokvariti ono što smo radili mjesec i po dana”, rekao je Višković za Alternativnu televiziju.

 

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo od početka epidemije, Višković je naveo da će taj iznos već sutra dostići skoro 70 miliona KM.

 

“Na sutrašnjoj sjednici Vlade donijećemo odluku da Fondu zdravstvenog osiguranja doznačimo još 18 miliona KM za nabavku lijekova i opreme. Zahvaljujem zdravstvenim radnicima na požrtvovanom radu i odnosu. Naša odluka da im damo stimulaciju od 1.000 KM pokazuje da cijenimo njihov trud i rad. Sve naše mjere su dale rezultate, zdravstveni sektor uredno opslužuje pacijente i nemamo zakrčenja”, rekao je Višković.

 

Prema njegovim riječima, uprkos velikim troškovima i smanjenju prihoda, republički budžet je likvidan i sve obaveze servisira redovno.

 

“Isplatili smo penzije, podsticaje za poljoprivredu, borački dodatak, pa čak i troškove prevoza učenika za mart, iako prevoznici nisu vozili 20 dana u tom mjesecu. Nemamo skoro nijednu obavezu u budžetu, a da nije izmirena”, istakao je Višković.

 

Premijer Srpske je poručio da vlade moraju da budu pokretač razvoja i da se ne smije dozvoliti da padnu javna potrošnja i likvidnost.

 

“Jedini način za oporavak realnog sektora je putem mjera vlada. Mi za pomoć privredi treba da obezbijedimo najmanje 500 miliona KM da bi se ona vratila bar na mjesto gdje je bila prije virusa korona. Pad BDP-a je evidentan, ali to nije posljedica nerada Vlade nego globalni problem”, naveo je Višković.

 

On je najavio rebalans budžeta putem kojeg će sve stavke koje se tiču reprezentacije, goriva, upotrebe službenih vozila, stručnog usavršavanja, nabavke helikoptera i vozila i slične biti stavljene na čekanje.

 

“Procjene su da ćemo u budžetu napraviti uštede od oko 200 miliona KM, a ako obuzdamo virus korona do kraja maja gubici koje će pretrpjeti budžet iznosiće između 200 i 220 miliona KM”, pojasnio je Višković.

 

Prema njegovim riječima, Vlada se već priprema za to kako će se djelovati od momenta prestanka epidemije, odnosno kako da što brže pomogne realnom sektoru.

 

“Formiramo fondove i obezbjeđujemo dodatni novac za njih kako bismo mogli intervenisati u realnom sektoru i lokalnim zajednicama. Srpska će iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom dobiti više od 200 miliona KM, a realizujemo i emisiju obveznica i samo juče smo na taj način obezbijedili oko 150 miliona KM”, rekao je Višković.

 

Cilj Vlade, poručio je on, jeste da bude sačuvano svako radno mjesto u Srpskoj.

 

“Poslovna zajednica je razumjela mjere Vlade i poslušala apel institucija Srpske da ne otpuštaju radnike. Do danas nije bilo značajnog priliva u Zavod za zapošljavanje. Bez posla je ostalo oko 1.000 radnika, od kojih je njih 517 imalo ugovor na određeno vrijeme”, naglasio je Višković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *