Sve mjere u RS produžene do 11. maja

Aktuelno Društvo

Sve odluke koje su bile na snazi do danas, produžene si do 11. maja, rekao je premijer RS Radovan Višković, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

– Nekima odobravamo rad od 1. maja, a propisani su uslovi kako da rade i šta treba da ispune – poručio je Višković.

 

– Poslije 10. maja Vlada će cijeneći epidemiološku situciju i ako ona bude dobra i kao sada, predložićemo ukidanje vanrednog stanja u RS – kaže Višković.

 

Procijenjujući situaciji u tom trentuku u RS, odlučiće se o tome.

 

– Današnji zaključci Štaba i mjere koje predlažemo su usaglašeni u svim ministarstvima i sa resornim ministarstvom zdravlja, gdje su stručni timovi dali saglasnost na ovo što ćemo danas predložiti. Nismo htjeli da donesemo nijednu mjeru kao u FBiH, gdje se struka i donosioci odluka ne slažu – dodao je Višković.

 

Od sutra osobe starije od 65 godina i više imaće svaki radni dan od 7 do 10 časova dozvoljenu šetnju, uz poštovanje svih mjera.

 

– Šalter sale i matične službe počeće sa radom od 7 do 15 časova, a treba da ispune određene mjere – dodao je predsjednik Vlade.

 

Rad će biti omogućen kuhinjama i dostavi hrane i pića iz ugostitejskih objekata, kao i šalterska prodaja hrane i pića.

 

– Dakle kućna dostava i šalterska prodaja će se omogućiti svim namirnica koje se mogu na takav način distribuisati – rekao je Višković.

 

Radno vrijeme za radnje informatičke opreme, salone namještaja, muzeje i biblioteke i slično, biće isto od 7 do 19 časova, osim za frizerske i kozmetičke radnje.

 

– Od 1. maja tržnim centrima ćemo omogućiti rad u kojima će i dalje biti zabranjen rad igraonica, kafića i restorana i bioskopa – rekao je Višković.

 

Od 6 do 13 časova od 1. maja mogu radiuti i stočne pijace.

 

– U bolnicama će se vratiti specijalističke i subspecijalističke ambulante sa 50 odsto kapaciteta, takođe od 1. maja – dodao je premijer.

 

Isto će važiti i za domove zdravlja.

 

– Osnovne škole će moći biti otvorene za obavljanje određenih poslova, kao pripreme za ocjenjivanje i čišćenje – kazao je Višković.

 

Postoji detaljan plan i za mjere poslije 11. ili 15. maja, ali o tome će se više znati poslije Đurđevdana cijeneći epidemiološku situaciju u tom momentu kako se ne bi prerano izašlo sa bilo kakvim mjerama.

 

– Posljednji su na redu kafići, hoteli, ugostiteljstvo. O njihovom početku rada pravićemo analize u narednom periodu – zaključio je Višković.

 

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *