Dodik: Ako prodamo “Ljubiju” povećaćemo penzije, Pavić nije protiv!

Aktuelno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je prodaja akcija RŽR “Ljubija” baza za povećanje penzija koje se očekuje u Republici Srpskoj, kao i izmirenje obaveza prema poljoprivrednicima.

Dodik je istakao da je Vlada RS učinila najbolju moguću stvar kada je odlučila da proda akcije i, umejsto da joj se čestita, situacija je ispolitizovana i ide ka tome da se “uruši razvojna šansa Srpske”.

Dodik tvrdi da se prodajom državnog kapitala u Ljubiji i naplatom ruskih potraživanja postiže potpuna likvidnost Vlade RS i da će u slučaju prodaje istog trena biti isplaćene sve zaostale obaveze i omogućen stabilan finansijski tok u roku od godinu i po dana, sve do kraja iduće godine.

– To je ono što je naš plan, a alternativa je da se “Mital” za pet godina povuče i tako ostane hiljadu radnika socijalnih slučajeva, te da nam ostave prazan taj prostor, rekao je Dodik i pnapomenuo da je državni kapital u RŽR “Ljubija” manjinski, a da je ovaj rudnik već prodat.

Dodik tvrdi da nije pitanje kome prodati rudnik kada dođe ponuda od 93 miliona KM i garancije prvoklasnih banaka, koje “Mital” , kako kaže, nikada nije dao, jer “šarlatani ne dobijaju garancije banaka”.

-Mi se borimo da zaštitimo radnike u “Ljubiji”, ali nismo korumpirani sindikalci. Dobijamo garanciju da će tamo biti održana zaposlenost tri godine, a naša procjena je da ukoliko “Mital” ovako bude eksploatisao rudnik, za pet do šest godina on će iz njega izaći i tamo neće biti ništa, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je nekoliko puta veći iznos koji se sada dobija za manjinski dio od onoga koji je dobijen za većinski, kada su ga prodavali “oni koji sad najviše galame”.

Predsjednik RS je dodao i da je u razgovoru sa Markom Pavićem, liderom DNS-a, shvatio da se on ne protivi prodaji Ljubije.

-Razgovarao sam sa Markom Pavićem i on je rekao da nema nikakvih problema sa tim, rekao je Dodik, ističući da bez obzira što DNS neće glasati za prodaju, neće biti ugrožena vladajuća koalicija u RS.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *