Crna Gora ima najviše zaraženih virusom korona u regionu

Aktuelno Region

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sistem unio rezultate 2.000 testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze virusom korona u regiji.

 

Naime, rezultati su pokazali da je 475 od 2.000 testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na virus korona, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajava potvrđenih u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100.000 stanovnika.

 

Crnogorski mediji prenose da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100.000 stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika, ali ta zemlja računa broj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od virusa korona.

 

Evropska Unija je u utorak zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju sa spiska trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.

 

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog talasa pandemije, kada su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je bio nakon 19 sati.

 

“Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i privredom brani javno zdravlje”, rekao je Simović i istakao da je ovo sad drugi način života sa epidemijom, “gdje smo izašli iz domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo redukovati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i disciplinovaniji“.

 

U prvom talasu epidemije virusa korona u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom talasu koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu “korona free” državu u Evropi, proglasila je kraj epidemije te je otvorila granice.

 

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom talasu devet, a u drugom 16, prenosi Hina.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *