MRTVA TRKA U BANJALUCI
ISTRAŽIVANJE: Ko će biti pobjednik izbora, Radojičić, ili Stanivuković?

Aktuelno Društvo

Borba za Banjaluku biće neizvjesna do samog kraja ovogodišnjih lokalnih izbora, bar ako je suditi po najnovijem istraživanju koje je rađeno za potrebe javnog mnjenja.

 

Prema anketi koju je sprovela agencija Faktor plus Adria iz Beograda,  razlika između Igora Radojičića i njegovog protivkandidata Draška Stanivukovića iznosi oko jedan odsto u korist aktuelnog gradonačelnika Banjaluke.

 

Za Radojičića bi, naime, glasalo 37,5 odsto ispitanika, a za njegovog rivala Stanivukovića 36,2 odsto njih.

 

 

Ostali anketirani građani su rekli da bi voljeli da imaju ponuđenu neku treću opciju za gradonačelnika ili da ne bi glasali za nikoga.

 

Anketa je rađena u septembru na uzorku od 1.940 građana od kojih njih 89 odsto živi u gradu, a ostatak u prigradskim sredinama.

 

Od ukupnog broja ispitanih njih 44 odsto je izjavilo da imaju posao, dok ih je 36 odsto nezaposleno, a ostatak od 20 odsto su bili penzioneri.

 

Ukupno 78,7 odsto ispitanih je reklo da će izaći na izbore, a 21,3 da neće.

 

Prema istraživanju ove agencije, od ukupnog broja ispitanih njih 27,4 odsto bi svoj glas dalo SNSD, dok bi 26,6 odsto njih glasalo za PDP.

 

Slijedi SDS sa 8,9 odsto, a isto toliko ispitanika svoj glas bi dalo Ujedinjenoj Srpskoj.

 

Za DNS bi glasalo njih tri, za SP RS dva, DEMOS 1,1, SPS 0,9 i NDP tek 0,3 odsto.

 

Ostali građani, njih 20,9 odsto je reklo da ne bi glasali za ni jednu od ovih stranaka.

 

Glas za partiju, ali ne i kandidata

 

Zanimljivo je da neki ispitanici koji bi glasali na izborima za određenu stranku ne bi automatski glasali i za kandidata kojeg ta stranka podržava.

 

 

Tako, na primjer, od ukupnog broja onih koji bi glasali za SNSD njih 90,16 odsto bi glasalo za Radojičića, a 2,95 odsto za Stanivukovića, dok ostali ne bi glasali za nikog ili bi željeli da imaju ponuđenog nekog trećeg kandidata.

 

Čak 15,38 odsto onih koji bi svoj glas dali SDS izabrali bi Radojičića za svog favorita, dok bi njih 40,24 odsto glasalo za Stanivukovića, a 27,81 odsto za nekog trećeg kandidata.

 

Kada je riječ o onima koji bi glasali za PDP , njih 3,41 odsto bi zaokružilo ime Radojičića na izbornom listiću, dok bi za Stanivukovića glasalo 90,78 odsto njih.

 

Ukupno 53,94 odsto ispitanih građana koji bi na izborima glasali za Ujedinjenu Srpsku svoj glas bi dali i Radojičiću, a 23,64 odsto njih bi glasalo za Stanivukovića.

 

Kod simpatizera DNS situacija je nešto drugačija. Tako bi 23,64 njih glasalo za Radojičića, 41,82 za Stanivukovića, dok 21,82 odsto želi trećeg kandidata na izborima.

 

Oko 39,47 odsto onih koji bi glasali za SP RS svoj glas bi dalo i Radojičiću, a 5,26 odsto Stanivukoviću.

 

Zanimljivo je da je čak 50 odsto simpatizera SP RS reklo da ne bi glasali ni za jednog od ova dva kandidata već bi voljeli da ima neka treća opcija.

 

Ukupno 33,33 odsto onih koji bi glasali za NDP zaokružilo bi Radojičića na izborima, a 16,67 odsto Stanivukovića.

 

Njih 33,33 odsto ne bi glasalo ni za Radojičića ni za Stanivukovića već bi voljelo da imaju ponuđeno neko treće ime.

 

Oni koji bi glasali za DEMOS, takođe, imaju različite favorite kada je u pitanju gradonačelnik.

 

Njih 65 odsto bi glasalo za Radojičića, 10 odsto za Stanivukovića, a 25 odsto njih priželjkuje nekog trećeg kandidata.

 

I simpatizeri SPS su se izjasnili da ih mnogo ne zanimaju koalicioni sporazumi političkih partija, pa bi tako njih 26,32 glasalo za Radojičića, 5,26 za Stanivukovića, a čak 36,84 odsto njih ni za jednog od ova dva kandidata, već za nekog trećeg.

 

Ne žele da slušaju političke teme

 

Građani koji su obuhvaćeni anketom agencije Faktor plus Adria izjavili su da ih ne zanimaju mnogo političke teme, već da bi voljeli da se mnogo više priča o ekonomiji, borbi protiv korupcije i otvaranju novih radnih mjesta.

 

 

Na pitanje koje su najvažnije teme za vas u Srpskoj njih 37,8 odsto je izjavilo da su to nova radna mjesta, 25,4 odsto je reklo da je za njih najvažnija tema borba protiv korupcije, 18,6 odsto je reklo da je to razvoj preduzetništva i nova preduzeća, a 9,1 odsto bi željelo da dominiraju teme koje se tiču unapređenja odnosa sa Srbijom.

 

O temama koje se tiču ulaska BiH u Evropsku uniju zainteresovano je tek 5,3 odsto ispitanih građana, dok ih je 3,8 odsto reklo da bi željeli da se više razgovara o temama koje se tiču poboljšanja odnosa Srpske sa Federacijom BiH.

 

Na pitanje šta treba prioritetno riješiti u Banjaluci, njih 24 odsto je reklo da je to pokretanje privrednih aktivnosti i zapošljavanje u realni sektor.

 

Za bolje organizovanje zdravstvene zaštite i preventivne preglede izjasnislo se 22 odsto ispitanih građana, a za zaustavljanje odlaska mladih i poboljšanje nataliteta 26 odsto njih.

 

Oko 10 odsto ispitanih građana želi da se bolje riješi saobraćaj u najvećem gradu Srpske radi gužve i bolje organizacije, osam odsto njih smatra da treba bolje riješiti obale i kanalizacione ispuste u rijeku Vrbas, a 10 odsto njih je reklo da treba riješiti putnu infrastrukturu, vodu, kanalizaciju i rasvjetu.

 

Ukupno 58,2 odsto ispitanih smatra da Banjaluka ide u dobrom pravcu, dok ostali smatraju da ne ide.

 

Kada je riječ o medijima koji imaju najviše uticaja u formiranju stava navedenih građana, njih 30,4 odsto je reklo da je to televizija, 25,6 odsto internet portali, 13,8 odsto dnevna štampa, 8,8 odsto kaže da je to radio, 8,9 odsto Fejzbuk i tri odsto Tviter. Ostatak od 9,5 odsto je reklo da ni jedan od ovih medija ne utiče na formiranje njihovog stava.

 

Od 21,3 odsto onih koji su se izjasnili da neće izaći na izbore, njih 56 odsto je reklo da im ne odgovara niti jedna od ponuđenih stranaka.

 

Ostali su se izjasnili da, ipak, simpatišu neke od ponuđenih stranaka.

 

Tako bi za SNSD glasalo sedam odsto onih koji za sada nemaju namjeru da izađu na izbore, za PDP 18,8 odsto, SDS 10,7 odsto, DNS 3,1 odsto, Ujedinjenu Srpsku 2,7 odsto, SPS 0,7 odsto, SP 0,4 odsto, NDP 0,2 odsto i DEMOS 0,2 odsto.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *