Banjalučki advokat podnio krivičnu prijavu protiv Dodika!

Aktuelno BIH

Banjalučki advokat Dario Sandić podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog lažnog predstavljanja i kršenja ustava Republike Srpske i BiH.

 

Sandić u obrazloženju navodi da je Milorad Dodik iz Laktaša, obavljajući funkciju člana Predsjedništva Bosne i
Hercegovine, u periodu od 23 – 29.10.2020. godine u Banjaluci više puta istupao na Radio televiziji Republike Srpske ispred izabranih predstavnika vlasti u Republici Srpskoj: predsjednice Republike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske, komandanta Republičkog štaba za krizne situacije i ministra zdravlja i socijalne zaštite, te se lažno prikazujući i predstavljajući kao bitan činilac, odnosno kao lice koje ima nadležnosti za odlučivanje o stvarima koje se nalaze u nadležnosti organa i institutcija Republike Srpske.

 

 

Navodi i da je Dodik na RTRS 25.10.2020.  izjavio da neće biti nastave u školama u Republici Srskoj, da bi opet 28.10.2020.  na istom mediju izjavio da će nastava početi u ponedjeljak 02.11.2020. godine, čime je prekoračio svoja ovlaštenja koja su mu data Ustavom Bosne i Hercegovine i svjesno prekršio Ustav BiH, Ustav RS, te je svjesno i s namjerom povrijedio prava i obaveze izabranih predstavnika i imenovanih lica iz Republike Srpske i njihove nadležnosti u pogledu regulisanja pitaja nastavnog procesa i obrazovanja na teritoriji Republike Srpske, odnosno povrijedio pravo na obrazovanje djece iz Republike Srpske, a koje je zagarantovano zakonima, Ustavom Republike Srpske, Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Konvencijom o pravima djeteta, čime je počinio krivično djelo iz člana 220. i iz člana 224. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

– Shodno nadležnostima Tužilaštva, zahtijevam da se povede istraga i da se u konačnici podigne
optužnica protiv gore navedenog lica, naveo je advokat Sandić.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *