GRAĐANI KAZNILI BAHATOST
Zašto su SNSD i SDA izgubili izbore u Banjaluci i Sarajevu?

Aktuelno Politika

Iako su imali razlog za slavlje, jer su pobijedili u zajedno oko 70 lokalnih zajednica, dvije najveće partije u BiH, SNSD i SDA, nisu bile slavljenički raspoložene, jer su izgubile u dva, za njih, najbitnija centra – Banjaluci i Sarajevu.

 

Kada je prethodinh godina izgubio u Kantonu Sarajevo, lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da mu je bitno da je pobijedio u opštini Centar Sarajevo, jer „ona vrijedi kao 10 drugih“. Upravo zbog toga, sada kada je u ovoj opštini pobijedila opozicija, Izetbegović je priznao da je primio težak udarac, iako je ova stranke pobijedila u mnogim drugim opštinama.

 

Glavni grad je ipak glavni grad, kažu stručnjaci, a građani već zbijaju šale da je SDA izgubila u svim mjestima koja imaju semafore.

 

Ni SNSD nije zadovoljan. Lider ove partije je nakon 22 godine izgubio Banjaluku, pa je ovaj poraz izborne noći zasjenio sve ostale pobjede, bar po atmosferi u Glavnom štabu.

 

 

Zašto su vladajuće partije izgubile najveće gradove i šta će to značiti za izbore 2022. pitali smo stručnjake, koji su saglasni da je ljudima dosta nacionalističkih tema, potrošenih faca i priča o ratu.

 

Kuzmanović: Ljudi željni novih lica

 

Politikolog Darko Kuzmanović smatra da su lokalni izbori pokazali da su građani definitivno siti tradicionalne politike u BiH.

 

– Ono što je najpozitivnije u cijeloj priči jeste činjenica da su se građani očigledno osvijestili, što im je data nada, ali i što su shvatili da Republika Srpska nije jednako SNSD, Ujedinjena Srpska, DEMOS i ostale partije na vlasti. Evidentno je da politička scena i građani BiH vape za novim licima i da žele promjene, a o tome govore i rezultati izbora – ocjenjuje Kuzmanović.

 

 

Podsjeća da je SDA je potučena u Sarajevu, SNSD je doživio težak poraz u glavnom uporištu i institucionalnom centru – Banjaluci, u Bijeljini, pa čak i u Derventi, i to nakon 20 godina, a ne treba zaboraviti da je po ko zna koji put izgubljena i bitka za Teslić.

 

– Razlozi teških poraza navedenih partija u ovim lokalnim zajednicama ogledaju se u želji građana za novim licima, promjenama, zasićenosti potrošenim starim, nerijetko ratnim političkim figurama, ali i što im je očigledno dosta bahatosti, uslovljavanja, nevaspitanja, šovinizma, istorije, rata i devedesetih. Građani BiH su pokazali da žele da krenu naprijed i poslali jasnu poruku trenutnim i potrošenim političkim figurama i njihovim platformama da ih više ne žele – objašnjava Kuzmanović.

 

Marić: Promjene svakih 10 godina

 

Politička analitičarka Ivana Marić, kaže da se građani BiH svakih 10 godina sjete da daju priliku opoziciji.

 

– Nekako se potrefilo da se građani svakih 10 godina daju priliku opoziciji. Tako smo 2000. imali alijansu za promjene, pa 2010. je bila pobjeda SDP i još neke stranke, i evo sad 2020. građani daju opoziciji priliku da se dokaže – podsjeća Marićeva.

 

Objašnjava da se želja za promjenama ogleda u tome što smo imali izlaznost skoro kao i prethodnih godina kada nije bilo rizika od virusa korona.

 

– Da nije bilo virusa, izlaznost bi bila mnogo veća. Ovo je način da građani kazne bahatu politiku i politiku nemara prema građanima. Da kazne način na koji su se odnosili i prema zdravstvu i prema finansijama, kao i ostavljanje građana i malih privrednika na cjedilu. Ovo je jasan znak političarima da, iako narod puno trpi i vlast može kako hoće s njima, ipak ne mogu dokle hoće – kaže Marićeva, dodavši da je ovo za Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića bilo veliki udarac, jer im gubitak za njih glavnih uporišta izgleda kao gubitak u cijelom entitetu.

 

Ivana Marić smatra da će se padu SNSD i SDA, na sljedećim izborima, pridružiti i HDZ BiH.

 

– Posebno sada kada je Željko Komšić izgubio političku moć i više neće biti alibi i glavni argumet u rukama Čovića za homogenizaciju biriačkog tijela. Mislim da će trojac SNSD, SDA i HDZ doživjeti debakl na opštim izborima 2022. godine – procjenjuje Marićeva.

 

Šta to znači za 2022.

 

Stručnjaci smatraju da ovi rezultati ohrabruju opoziciju da ima šanse za pobjedu i za dvije godine, dok se u redovima vlasti već osjeća panika. Da li će opozicija to znati iskoristiti?

 

– Rezultati opozicije, koji su donekle bili i očekivani s obzirom na stanje i atmosferu u kojoj se nalazimo, svakako su ohrabrujući i za demokratiju i za društvo u cjelini. S jedne strane, onu mogu biti snažan vjetar u leđa opoziciji pred opšte izbore 2022, ali isto tako mogu da budu i uvod u totalnu katastrofu ukoliko opozicija ostvarene pobjede ne bude znala da iskoristi. Perspektivu za svijetlu budućnost definitivno ima. Pitanje je samo da li postoji dovoljno znanja i volje za nastavkom borbe na novim, širim frontovima – rekao je Kuzmanović.

 

Srpskainfo.com

Tagged

1 thought on “ GRAĐANI KAZNILI BAHATOST
Zašto su SNSD i SDA izgubili izbore u Banjaluci i Sarajevu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *