NA METI KORUPCIJA I PODJELE
Velika Britanija razmatra uvođenje sankcija Dodiku!?

Aktuelno BIH Politika

Sankcije bi se primjenile „kako za one koji ugrožavaju stabilnost, tako i za one koji su uključeni u tešku korupciju“.

 

„Trenutna retorika vezana za „mirni razlaz“ je zaista prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

 

Velika Britanija je to jasno rekla i na sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda“, rečeno je za politicki.ba iz ambasade ove zemlje.

 

Odgovarajući na pitanje da li se razmatra uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, ali i ostalima koji zastupaju ovakve stavove, odgovoreno nam je da se ta mogućnost razmatra.

 

Dodaju da se ta opcija diskutuje s britanskim partnerima.

 

Sankcije bi se primjenile „kako za one koji ugrožavaju stabilnost, tako i za one koji su uključeni u tešku korupciju“.

 

Iz ambasade Velike Britanije rečeno nam je i da će sankcije biti aktivirane „ako i kada procijenimo da će biti najefikasnije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, te će biti usmjerene i “na one koji su odgovorni za tešku korupciju”.

 

“Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima”, dodaje se.

 

Upitani ko su ti partneri, od govoreno je da se radi o “velikom broju naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini”.

 

Cilj sankcija je “da zaštitimo sigurnost i stabilnost i da odbijemo prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu”.

 

“Ujedinjeno Kraljevstvo može nametnuti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za osobe čije aktivnosti podrivaju ili su prijetnja suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom statusu ili ustavnom poretku BiH.

 

Po novom režimu sankcija za borbu protiv korupcije na globalnom nivou Ujedinjenog Kraljevstva, Britanska vlada može provesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za one koji su uključeni u tešku korupciju diljem svijeta”, pojašnjeno je u odgovoru iz britanske ambasade u Sarajevu.

 

Politički.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *