Viškovićeva vlada prioritete utvrđuje prema Dodikovim obećanjima

Aktuelno Društvo

Vlada Republike Srpske sve češće projekte koje će prioritetno da finansira iz Budžeta određuje nakon što srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik obeća različita finansiranja prilikom njegovih posjeta gradovima i opštinama u Srpskoj.

 

Prije pet dana među prioritetne projekte u ovoj godini Vlada RS uvrstila je unapređenje infrastrukture u Industrijskoj zoni „Celpak“ i rekonstrukciju manastira Miloševac u Prijedoru.

 

Industrijska zona će iz Programa javnih investicija Republike Srpske dobiti 844.000 KM, a manastir 1,7 miliona maraka.

 

Očigledno je da Vlada ne prati nikakve kriterijume prema kojima određuje prioritetne projekte za koje će dati novac, već se on odobrava onim lokalnim zajednicama u kojima prethodno boravi Dodik i, najčešće sa lokalnim stranačkim ljudima, dogovori finasiranje određenih projekata.

 

Tako je bilo i ovaj put. Naime, Dodik je u Prijedoru boravio prije mjesec dana i obećao, između ostalog, podršku izgradnji industrijskih zona od 800.000 KM. Vlada je iznos malo „podebljala“ i odobrila 844.000 KM.

 

Nešto ranije Dodik je bio i u posjeti manastiru Miloševac kada je obećao da će institucije Srpske pomoći dovršetak izgradnje manastira.

 

Ovo nije prvi put da Dodik prilikom svojih posjeta lokalnim zajednicama obećava pomoć, a da Vlada onda sve to uvrštava u prioritete.

 

Slično je bilo i nakon Dodikove posjete Zagrebu tokom prošle godine, nakon čega je Vlada odobrila 195.583 KM, odnosno 100.000 evra, za obnovu objekata Pravoslavne crkve. Taj novac uzet je od donacije koju je Srbija dala Republici Srpskoj.

 

Capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *