SMJENA NA ČELU OHR
Valentin Incko podnio ostavku, 1. avgusta dolazi Kristijan Šmit

Aktuelno BIH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko danas je podnio ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH (PIK). Ostavka stupa na snagu 1. avgusta, kada će na dužnost stupiti novi visoki predstavnik Nijemac Kristijan Šmit.

 

– Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira službeno imenovali Kristijana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka, navedeno je u saopštenju OHR-a.

 

Tako će Valentin Incko, Austrijanac koji je u BiH službovao 12 godina završiti svoj mandat koji je obilježen uglavnom ne pretjerano aktivnom politikom. On nije ni imao naročitu međunarodnu podršku da aktivnije djeluje, pa je uglavnom pratio situaciju i podnosio izvještaje.

 

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIK-a.

 

Ruska Federacija se nije saglasila sa ovom odlukom.

 

– Upravni odbor PIK-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Incku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina – ističe se u saopštenju.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *