EU parlament usvojio rezoluciju o sankcijama Dodiku

Aktuelno BIH

Evropski parlament usvojio je amandman trojice poslanika u okviru godišnjeg izveštaja u Odboru za spoljne poslove koji poziva na sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, prenosi N1 tv.

 

Amandman su podnijeli Pedro Markus, Tonino Picula i Tijs Rojten, a za njega su glasala 504 poslanika Evropskog parlamenta.

 

U amandmanu se navodi da “EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju za cilj kreiranje paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna pretnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu”, objavljeno je na tviter nalogu poslanika Rojtena.

 

 

Dodaje se da “EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih spoljnih smetnji i poziva Savjet EU da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje I podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”.

 

U amandmanu se osuđuje i djelovanje spoljnih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

 

N1/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *