Dodik najavio potpuno razdvajanje pravosuđa RS i BiH

Aktuelno

Republika Srpska razvija ideju koja bi mogla rezultirati preuzimanjem ustavne ingerencije nad pravosuđem u RS, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik je pojasnio da sadašnje pravosuđe na nivou BiH, uključujući i Sud BiH i Tužilaštvo BiH, nisu u funkciji Republike Srpske, njenog Ustava i javnog interesa, ali nije dalje precizirao konkretne mjere.

-Treba ukinuti Sud i Tužilaštvo i eventualno dogovoriti neku novu strukturu. I u tom pogledu, želim da kažem da se kod nas razvija jedna ideja, u RS, koja bi kasnije mogla da rezultira jednim zakonom o pravosudnom sistemu u RS kojim bi bilo ukinuto sadašnje stanje, a uvelo sasvim jedno drugo pod potpunim ustavnim ingerencijama RS, što bi značilo da bi taj sistem trebalo da bude promijenjen. On nije u funkciji RS, nije u funkciji Ustava RS i nije od javnog interesa, što se tiče RS, funkcionisanje pravosuđa na nivou BiH, a i u RS, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je to izjavio nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, a obojica su istakli da saradnja dvije stranke veoma dobra i da će biti nastavljena u obostranom intresu.

Čović je rekao da ministri u Savjetu ministara iz HDZ-a neće puštati zakonske prijedloge u Savjetu ministara ako prethodno nisu uvaženi intersi i stajališta RS.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *