SIPA ispituje porijeklo novca: Dodik nije prodao stanove u Beogradu?

Aktuelno

Tvrdnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o porijeklu 200.000 evra koje je 29. maja unio u BiH iz Srbije demantuju podaci Katastra nepokretnosti Srbije, prema kojim je stan u beogradskoj ulici Bulevar Kralja Aleksandra i dalje u njegovom vlasništvu.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić otkrio je da je predsjednik RS Milorad Dodik na Carinskom referatu Aerodroma u Banjoj Luci 29. maja prijavio da u BiH unosi 200.000 evra u gotovini.

Na novinarska pitanja o porijeklu novca, Dodik je, uz salvu uvreda na račun ministra Mektića, odgovorio kako je novac dobio od prodaje dva stana u Bulevaru Kralja Aleksandra na broju 306.

Na drugoj strani, predsjednika RS u takvim tvrdnjama demantuju javno dostupne informacije iz Katastra nepokretnosti Srbije, prema kojima se stan broj 92 još uvijek nalazi u Dodikovom vlasništvu, dok je stan broj 91 odnedavno u vlasništvu privatne firme.

Zanimljiva je i informacija da su Dodikove nekretnine spominjane početkom 2016. godine kada je problematizirano dizanje kredita u Pavlović banci za kupovinu nekretnine u Beogradu. Dodik je tada kazao da se stan u srbijanskoj prijestolnici nalazi pod hipotekom. Postavlja se pitanje kako je uopšte predsjednik RS mogao tvrditi da je uspio prodati stan koji je pod hipotekom od novembra prošle godine.

Sve nejasnoće u vezi s Dodikovim unosom 200.000 evra u BiH trebala bi riješiti Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja će u narednom periodu ispitati porijeklo unesenog novca.

Ova informacija potvrđena je i u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz koje su kazali da je Dodik unio 200.000 evra u BiH 29. maja 2017. godine te je istu količinu novca uredno prijavio carinskoj službi na Carinskom referatu Aerodroma Banja Luka.

“Samim tim je ispoštovana zakonska procedura, dok je UIO obavjestila Finansijsko-obavještajni odjel SIPA u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca”, kazali su iz UIOBiH.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *