Borenović: Vlada RS da proglasi elementarnu nepogodu zbog suše

Aktuelno

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da bi Vlada Republike Srpske morala proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše i bar dijelom nadoknaditi štetu poljoprivrednicima u Semberiji i cijeloj RS.

„Od dvije milijarde KM u budžetu mora se izdvojiti najmanje 100 miliona KM kako bi se pomoglo poljoprivredi. Nemam namjeru da kritikujem, već isključivo da pozovem institucije da učine nešto na saniranju štete u Republici Srpskoj“, rekao je Borenović tokom posjete poljoprivrednom gazdinstvu Đoje Todorovića u bijeljinskom selu Donja Čađavica.

Nakon razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima o problemima koje stvara suša, on je upozorio da vrijednost poljoprivredne proizvodnje pada i da će se sve manje ljudi baviti proizvodnjom hrane.

„To je jedna od privrednih grana koje ne smije biti u potčinjenom položaju i moramo sve učiniti kako bi poljoprivreda dobila zamah i podršku“, rekao je Borenović novinarima.

Borenović kaže da od vlasti Republike Srpske, posebno od Vlade, očekuje da se maksimalno pozabave ovim pitanjima i da izađu sa konkretnim mjerama, jer se u avgust ulazi sa visokom temperaturom i velikom sušom.

„Institucije koje se bave problemima poljoprivredne proizvodnje moraju donijeti konkretan plan, postoje i zakonske obaveze i pretpostavke, kao što je proglašenje vanrednih mjera i iz budžeta se mora izdvojiti dio novca kako bi se ljudima nadoknadio bar dio štete“, zaključio je Borenović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *