TAJNI SASTANAK U KAFANI: O čemu su pričali glavni revizor Šnjegota i direktor RTRS Milinović?

Aktuelno

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota sastao se u srijedu naveče oko 20.00 časova sa generalnim direktorom Radio-televizije RS Draškom Milinovićem u kafe baru “Garden” u Banjaluci, saznaje Istinito.

O čemu su sve Milinović i Šnjegota razgovarali nije nam poznato, ali nije teško pretpostaviti da se jedna od tema zasigurno odnosila i na pritiske koje glavni revizor trpi od samog vrha vlasti Republike Srpske.

U informativniom emisijama RTRS redovno se objavljuju vijesti o navodnoj saradnji glavnog revizora sa pojedinim opozicionim strankama, kako to tvrde predstavnici vlasti.

Sama činjenica da generalni direktor RTRS stanuje nedaleko od lokala u kojem su se sastali, govori nam ko je kome došao na noge.

Šnjegota se ranije u srijedu oglasio saopštenjem u kojem je naveo da je revizija budžeta, kao i sve dosad urađene, provedena u skladu sa zakonom i profesionalnim revizorskim standardima.

– Posebno je značajno napomenuti da prilikom revizije konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS u prethodnim godinama, iako su revizori u svojim izvještajima ukazivali na iste ili slične probleme kao i u izvještaju za 2016. godinu, nije bilo nikakvih negativnih komentara u pogledu kvaliteta ili suštine revizorskih nalaza i preporuka, kako tokom rasprave o tim izvještajima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tako ni u stručnoj i profesionalnoj javnosti, navodi se u saopštenju.

Zbog toga glavni revizor postavlja pitanje šta je pravi razlog za negativne komentare koji su se mogli čuti prethodnih dana.

– Sigurni smo da ti razlozi ne mogu imati uporište u profesionalnim računovodstvenim ili revizorskim standardima, načelima i principima, navodi se u saopštenju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Šnjegota je demantovao bilo kakvu saradnju sa političkim opcijama u Srpskoj i naglasio da će argumentovana rasprava u Parlamentu pokazati kvalitet revizorskog izvještaja, navodi se u saopštenju.

Glavni revizor kaže da ostaje pri nalazu revizije koja je ustanovila da deficit budžeta nije 45, nego 175 miliona maraka i nijednom nije pomenuo mogućnost ostavke.

– Nema preispitivanja. Biće smijenjen. Bolje bi bilo da podnese ostavku, ili ćemo ga smijeniti, rekao je juče predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik nakon sastanka sa partnerima iz vladajuće koalicije.

Zakon o reviziji javnog sektora RS jasno kaže da je Glavna služba nezavisna i da ne podliježe upravljanju ili kontroli bilo kojeg lica ili institucije. Međutim, ovo nije prvi put da se predstavnici vlasti obruše na glavnog revizora kada ustanovi nepravilnosti u radu ministarstava, javnih preduzeća i institucija Republike Srpske.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *